В Україні більш ніж удвічі зросла кількість тих, хто підтримує надання громадянам права володіти вогнепальною зброєю

Дата: 23 Травня 2022
A+ A- Підписатися

В умовах повномасштабної війни більш ніж удвічі зросла кількість тих, хто підтримує надання громадянам України права на володіння вогнепальною зброєю та боєприпасами. Сьогодні підтримують таку ініціативу 58%, не підтримують 39%. Так, уперше за історію дослідження цього питання кількість прихильників ідеї перевищила кількість противників (у 2018–2021-му підтримували таку ідею близько чверті, не підтримували більш ніж 70%). 

Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” у травні на замовлення громадської ініціативи “Український арсенал свободи”. 

Фото ілюстративне з відкритого доступу

Прихильників “озброєння” громадян більше серед мешканців центру країни, респондентів молодої та середньої вікової груп, чоловіків. Так, згідно з дослідженням, маже 60% чоловіків і 30% жінок скористалися б правом купівлі вогнепальної зброї та боєприпасів до неї, якби в них була така фінансова та юридична можливість.  

Щодо ситуації в країні 73% опитаних зазначили, що вона напружена, 22% – критична, і лише 4% – спокійна. Натомість, оцінюючи ситуацію на місцях, спокійною її вважає 61%, напруженою – 34%, і критичною – лише 4%. Мешканці сходу та півдня бачать ситуацію більш напруженою, ніж респонденти центру та особливо заходу.  

За останні чотири місяці значно зросла значущість для респондентів безпеки життя (52%) та захисту від терористичних і військових загроз (52%) – ці два фактори очолюють рейтинг важливих складових у сфері особистої безпеки. Соціальний захист важливий у цьому контексті для 20% опитаних, захист від корупції та контрабанди – для 18%, захист здоров’я – для 17%, захист прав людини – 13%, екологія – лише для 5%.  

Половина опитаних вважає, що спроможна особисто захиститися в разі виникнення раптової загрозі життю, здоров’ю чи майну до прибуття поліції. Інша половина – ні. Більш спроможними захиститися вважають себе чоловіки, молоді респонденти та ті, хто досконало володіє вогнепальною зброєю. 
 
Опитані висловлюють більше занепокоєння за безпеку своїх близьких та рідних (91%), ніж за свою власну безпеку (63%). За власну безпеку більше хвилюються жінки, мешканці півдня і сходу, респонденти з місць, де були бойові дії або ж окупація. 

Водночас 64% вважають, що існує значна загроза нелегального обігу зброї після закінчення війни. 31% вважає, що хоча така загроза існує, але вона незначна. 3% взагалі не бачать можливої загрози. 

61% вважає, що масове озброєння громадян України вогнепальною зброєю сприятиме зміцненню обороноздатності країни. 36% – протилежної думки. Більше цю тезу підтримують молодь, чоловіки та ті, у кого є бажання мати зброю. 
 
45% вважають, що створення юридичних умов для вільної купівлі вогнепальної зброї збільшить особисті свободи громадян, 40%, навпаки, вважають, що свободи будуть утиснені за таких умов. Останніх більше серед мешканців сходу, жінок та противників створення умов для вільної купівлі вогнепальної зброї. 
 
Ще 58% побоюються, що вільна купівля вогнепальної зброї призведе до збільшення злочинності. Протилежної думки – 35%. Останніх більше серед мешканців центру, чоловіків та тих, хто хоче стати власниками вогнепальної зброї. 
 
17% опитаних (зокрема, 31% чоловіків і 4% жінок) зазначили, що досконало вміють користуватися вогнепальною зброєю. 38% – у загальних рисах. 45% заявили, що не мають таких навичок.

Серед тих, хто вміє користуватися вогнепальною зброєю лише в загальних рисах, дві третини хотіли б покращити свої навички. Серед тих, хто взагалі не вміє, таких 37%. Серед жінок молодого та середнього віку понад половину хотіли б навчитися володіти зброєю. 

Більшість опитаних (72%) також підтримує ідею запровадження в Україні обов’язкового навчання з володіння вогнепальною зброєю для цивільного населення, а 26% – не підтримують.

Нагадаємо, що Міністерство внутрішніх справ з 1 березня скоротило порядок надання громадянам дозволу на придбання, зберігання та носіння зброї на час воєнного стану. Йдеться про мисливську вогнепальну нарізну, гладкоствольну зброю та набої до неї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter