В українців на руках може бути від мільйона до п’яти мільйонів одиниць трофейної зброї

Дата: 15 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

На руках у громадян України може бути від мільйона до п’яти мільйонів одиниць трофейної зброї. 

Таку оцінку навів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко

Схрон зброї, який знайшли правоохоронці торік на Сумщині

Ще торік Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт щодо порядку отримання, декларування і поводження з вогнепальною зброєю, який регламентує серед іншого питання трофейної зброї. 

Він передбачає, що протягом 90 днів після закінчення режиму воєнного стану цю зброю треба здати до органів Нацполіції, а під час війни – зареєструвати в органах поліції, після чого зброю повернуть громадянину до закінчення воєнного стану. Йдеться передусім не про короткоствольну зброю, а автоматичну, гранати, міни й іншу серйознішу.

“У держави є кілька функцій не допустити, щоб ця зброя перетнула  кордон, тому жодна одиниця зброї цей кордон не переїхала і не пронеслась”, – додав Клименко. 

Про строки ухвалення законопроєкту в другому читанні посадовці деталей не навели. 

Нагадаємо, що торік українці отримали 137 тисяч дозволів на реєстрацію зброї. 

Незадовго до початку повномасштабного російського вторгнення парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт про право на цивільну вогнепальну зброю. У МВС прогнозують, що повноцінно право на володіння такою зброєю українці можуть отримати за п’ять років після кінця війни. 

Єдиної думки щодо питання легалізації зброї серед правозахисників немає: одні звертають увагу на більшу кількість домашніх убивств із вогнепальної зброї в країнах, де та легалізована, а інші пропонують закріпити право на збройний захист у Конституції України. 

Фотографія обкладинки: Залізний кордон 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter