МВС: Право на володіння цивільною вогнепальною зброєю українці можуть отримати за п’ять років після кінця війни

Дата: 23 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство внутрішніх справ вважає, що в разі остаточного ухвалення законодавства щодо обігу цивільної вогнепальної зброї норми про володіння нею мають набрати чинності тільки через п’ять років після кінця воєнного стану. 

Про це розповів заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий

Ілюстраційне зображення. Фото: Genya Savilov / AFP / Getty Images

За день до початку повномасштабного вторгнення Росії Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про право на цивільну вогнепальну зброю.

Автори проєкту, який підтримали 274 народні депутати, у пояснювальній записці переконували, що ухвалення закону є одним зі шляхів розв’язання проблеми захисту в Україні права людини на життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і особисту безпеку. 

Висловлювали й застереження, зокрема експерт Центру громадянських свобод та правозахисник Володимир Яворський звертав увагу на США, де володіння зброєю здебільшого легалізовано й значно більша кількість домашніх убивств із вогнепальної зброї, якщо порівнювати з країнами, де є обмеження для цивільних.

Втім, деякі пропонують закріпити право на збройний захист у Конституції України, тож єдиної думки на питання серед правозахисників немає. 

За словами заступника міністра внутрішніх справ Драп’ятого, у проєкті закону, який Верховна Рада ще має розглянути в другому читанні, не йдеться про легалізацію вогнепальної зброї, а мовиться про “законодавче врегулювання обігу вогнепальної зброї”. 

Нині обіг зброї в Україні регулює відомчий наказ МВС, а травматичною зброєю можуть володіти тільки окремі люди, до прикладу журналісти, правоохоронці, судді, адвокати та інші. 

“Що ж стосується короткоствольної вогнепальної зброї, або її ще називають бойовим пістолетом, то в даному випадку позиція Міністерства внутрішніх справ полягає в тому, щоб надати таке право громадянам, але відтермінувати набрання чинності відповідної норми на повоєнний період”, – каже посадовець.

Свою позицію в міністерстві аргументують криміногенною ситуацією і збільшенням незаконного обігу зброї й кількості злочинів з використанням чи застосуванням вогнепальної зброї. 

Нагадаємо, що торік українці отримали 137 тисяч дозволів на реєстрацію зброї. 

Кількість громадян, які підтримують вільне володіння зброєю, з початку великої війни збільшилася щонайменше удвічі. Вперше за історію дослідження цього питання у 2022-му кількість прихильників ідеї перевищила кількість противників: у 2018–2021 роках підтримували надання дозволу близько чверті, а не підтримували понад 70%.

Фотографія обкладинки: Daniel Leal / AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter