У центрі Києва відбулася численна акція родин зниклих безвісти та полонених, які вимагають повернення близьких

Дата: 30 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У центрі Києва родини військовослужбовців та цивільних, які зникли або потрапили в полон, проводять акцію до Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень, який відзначається 30 серпня. Близько 500 учасників акції зібралися на майдані Незалежності й пройшли ходою до Арки Свободи українського народу.

Як передає кореспондентка видання ZMINA, акцію ініціювали громадські організації “Полігон 56 Бердянськ”, “Медійна ініціатива за права людини” та “Магнолія”. 

Перед початком ходи учасники вишикувалися на майдані Незалежності з плакатами, де були імена та фото зниклих бійців, і кілька хвилин скандували: “Знайдіть безвісти зниклих!”, “Знайти і повернути!”, “Поверніть цивільних з полону”, а також “Слава Україні!”.

Тисячі українських військовослужбовців та цивільних вважаються зниклими безвісти, більшість із них живі та перебувають у полоні. Поки пошук захисників триває, їхні рідні тижнями, місяцями, роками й гадки не мають, що з ними: батьком, сином, братом, чоловіком, донькою”, – говорить одна з організаторок мітингу голова ГО “Полігон 56” Олена Добича. 

На акцію зібралися родини з усієї України. Зокрема, присутня Тетяна Маріна, цивільна дружина іспанського волонтера Маріо Калатаюда, якого росіяни викрали під час окупації Херсона і досі утримують у Сімферопольському СІЗО №2, не висуваючи жодних обвинувачень та не дозволяючи контактів із зовнішнім світом. 

“Мета акції – домогтися, щоб було знайдено і повернуто кожного”, – говорить координаторка груп родин полонених МІПЛ Олена Бєлячкова.

У коментарях кореспондентці ZMINA родини скаржаться на те, що влада не розповідає про те, де їхні рідні, які безвісти зникли, та пояснює це державною таємницею. Йдеться, зокрема, про зниклих у Маріуполі, Бахмуті, Роботиному. Також рідні полонених вимагають міняти всіх на всіх.
 

 

“Цивільні вимагають, щоб до Координаційного штабу повернули Ірину Верещук, яка займалася поверненням військових та цивільних з полону. Вона завжди повертала під час обмінів цивільних заручників. Зараз влада лише обіцяє, але нічого не робить. І цивільних узагалі перестали повертати”, – говорить у коментарі ZMINA колишня цивільна полонена Юлія Кацімон. 

Дружина полоненого журналіста та активіста Сергія Цигіпи Олена Цигіпа зі свого боку каже, що зустрічі в Координаційному штабі та Офісі Омбудсмана “ні до чого не призводять, тому треба звертатися до третіх країн, які б сприяли звільненню цивільних”.

Біля Арки Свободи, куди учасники акції пройшли ходою з майдану Незалежності, кожен міг виступити й розповісти свою історію. Люди також підписують полотна з даними рідних, які зникли безвісти, щоб потім їх передати президенту України. 

У виступах рідні військовополонених просять надати інформацію про зниклих і повернути всіх безвісти зниклих та полонених  додому.

Організатори запрошували на акцію представників Офісу Омбудсмана, Координаційного штабу та Офісу президента, але ніхто від цих установ не вийшов. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter