У червні в Києві відбудеться Марш Рівності та благодійний ЛГБТ-фестиваль

Дата: 30 Травня 2024
A+ A- Підписатися

1 червня у світі стартує прайд-місяць на підтримку прав та видимості ЛГБТ-спільноти. Вперше за час повномасштабної війни в Україні відбудеться Марш Рівності. Запланована локація – київське метро.

Про це громадська організація “КиївПрайд” повідомила у коментарі “Детектору медіа”.

КиївПрайд-2021. Фото: EPA

Так, 9 червня пройде Благодійний освітній фестиваль “КиївПрайд” в артцентрі Closer (вул. Нижньоюрківська, 31). Програма фестивалю складається з лекцій, дискусій, креативних майстерень, ярмарку українських брендів, психологічних консультацій, майстер-класів та музичної програми.

Також на фестивалі відзначать переможців нагороди для союзниць і союзників ЛГБТ-спільноти KyivPride Awards. Проголосувати можна тут. Номінації та номіновані такі:

“Політика”: народна депутатка Інна Совсун, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, Омбудсман Дмитро Лубінець;

“Бізнес”: “ПриватБанк”, Uklon, “Укрпошта”, Comfy, “Київстар”, Vodafone, ЛУН, ЦУМ, видавництво “Видавництво”;

“Медіа”: Wonderzine, “Гендер в деталях”, “Детектор медіа”, The Village, “Громадське”;

“Публічна особа”: співак і ведучий Володимир Дантес, креативна продюсерка Марія Тучка (Туча), підприємець і ведучий Влад Болсон, журналістка та ведуча Саша Гонтар.

Вхід на фестиваль – благодійний внесок. Усі отримані під час фестивалю кошти організатори спрямують на Прайд-збір: українські ЛГБТ-організації збирають 4 мільйони гривень для захисниць і захисників України.

А 16 червня відбудеться Марш Рівності. Організатори повідомили, що захід відповідатиме безпековим вимогам та буде узгоджений з органами влади. Востаннє Марш Рівності в Києві провели у 2021 році.

“В Україні прайд – це майданчик для боротьби за права людини, а в умовах великої війни — це можливість надати Україні видимості у світі та залучити додаткову допомогу для тих, хто боронить нашу незалежність”, – розповіли організатори “КиївПрайду 2024”.

З безпекових міркувань у Марші зможе взяти участь не більше 500 людей. Це, зокрема, активісти, ЛГБТ-люди та правозахисні організації, волонтери.

Деталі про події “КиївПрайду 2024” й участь у них розміщені на сторінках організаторів у соцмережах.

Нагадаємо, що 17 травня відбулося засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття, що існує при Міністерстві закордонних справ України. Під час заходу депутатка України та голова політичної партії “Слуга народу” Олена Шуляк заявила, що цьогоріч законопроєкт №5488, який передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з виявами дискримінації, розглядатимуть у сесійній залі.

Того ж дня біля будівлі Київської міської держадміністрації відбулась акція проти вуличних нападів на ЛГБТ-людей. Учасниці та учасники пікету розповіли про високий рівень насильства, спрямований на ЛГБТ-людей, і закликали депутатів удосконалити механізм реагування на випадки дискримінації на законодавчому рівні.

Читайте також: Злочинна нетерпимість: з чим пов’язана нова хвиля квірофобних нападів та як цьому запобігти

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter