У Чехії засудили двох блогерів через мову ненависті щодо українських біженців

Дата: 27 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У середу, 26 жовтня, окружний суд у чеському місті Кладно відправив двох відеоблогерів Патріка Тушела та Томаша Чермака до в’язниці через публічні ненависницькі висловлювання проти українців. 

Про це повідомляє видання “Novinky”. 

Фото: Novinky

Прокуратура порушила справу за вчинення злочину, пов’язаного з наклепом на націю, расу, етнічну групу чи іншу групу осіб, а також за розпалювання ненависті до групи осіб або обмеження їхніх прав і свобод.

У серпні цього року Патрік Тушел та Томаш Чермак транслювали в соцмережах у прямому ефірі відео, в якому зневажливо відгукувалися про українців та закликали проводити контрдемонстрації у відповідь на їхні акції в Чехії.

Зокрема, Чермак сказав: “Українці тут починають множитися, одна демонстрація за одною. Ми повинні діяти зараз, або ми підемо до біса”. У відео також було кілька образливих і нецензурних висловлювань на адресу українців.

У своїй заяві на обвинувальний акт Тушел заявив, що не має нічого проти українців в цілому, але засуджує дії деяких українських націоналістів. Він перепросив за ненормативну лексику, використану у відео. При цьому він додав, що не відчуває себе винним, але форма відео була недоречною.

Чермак сказав судді, що припустився помилки, а також визнав недоречність виступу.

Нагадаємо, що це не єдина справа, в якій проходять Чермак і Тушел. Тушела підозрюють у небезпечних погрозах президенту Чеської медичної палати Мілану Кубеку і ще двом чоловікам у зв’язку з підтримкою заходів проти поширення коронавірусу або обов’язкової вакцинації певних груп населення проти коронавірусу. Чермака підозрюють у підтримці та сприянні тероризму через заклик до нападу на члена парламенту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter