У Британії двох підлітків відправили на десятки років до в’язниці за вбивство трансґендерної дівчини Бріани Гей

Дата: 03 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Великій Британії суд визнав двох підлітків винними у жорстокому вбивстві трансґендерної дівчини Бріани Гей та призначив їм покарання у 20 та 22 роки позбавлення волі.  

Про це розповідає BBC. 

Фото: BBC

Засуджені Скарлетт Дженкінсон та Едді Реткліфф. Вони знали один одного з 11 років, коли почали навчатися в одній середній школі.

Вдень 11 лютого 2023 року вони запросили Бріану нібито погуляти у парк, де завдали їй 28 ножових поранень. Реткліфф, плануючи злочин, називав дівчину “воно” та казав, що “хотів подивитися, який у неї розмір члена”, а Дженкінсон після скоєного склала список тих, кого планувала убивати далі. Як з’ясували психіатри, засуджений хлопець живе з розладом аутичного спектра та СДВГ, а дівчина – з “важкою формою поведінково-дисоціального розладу”, а тому не відчуває емпатії.  

Засуджені. Фото: BBC

Суд дійшов висновку, що вбивство Бріани було злочином на ґрунті ненависті, адже нападники обрали її через трансгендерну ідентичність. 

Смерть дівчини викликала бурхливу реакцію у братському суспільстві, зокрема, через те, що деякі медіа почали використовувати її “деднейм”, тобто чоловіче ім’я, що дали при народженні. Член лейбористської партії Доун Батлер написав у соцмережах, реагуючи на це, що “будь-кому в ЗМІ…має бути соромно за себе”, а його колега Надя Віттом висловила жаль, що дівчина не дожила до моменту, щоб побачити світ, де транслюди живуть у безпеці та повазі як усі інші люди. 

Після засудження вбивць Бріани її рідні закликала співчувати не лише їм, але й родинами засуджених, оскільки “вони теж втратили дитину” і “повинні прожити решту життя, знаючи, що зробила їхня дитина”.

Всесвітня організація охорони здоров’я не вважає трансгендерність психічним розладом, але досі транслюди продовжують стикатися з дискримінацією у всьому світі та стають жертвами убивств на ґрунті ненависті. 

З дискримінацією, зокрема, нападами стикаються й трансгендерні люди в Україні, а трансфобії коментарі собі дозволяють навіть на рівні очільників міністерств. Так, нещодавно міністр юстиції України Денис Малюська запропонував підписникам у фейсбуку вирішити, в яку камеру колонії помістити трансжінку, натякаючи на те, що її можуть зґвалтувати за ґратами. Дискримінації у своїх словах посадовець не бачить. 

Нагадаємо, що торік у світі вбили щонайменше 320 транслюдей, більшість із яких – жінки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter