За рік у світі вбили щонайменше 320 транслюдей, більшість із яких – жінки

Дата: 20 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

За час, що минув від 1 жовтня 2022 року, у світі зареєстрували щонайменше 320 убивств транс- і гендерно різноманітних людей. 

Такі дані наводить Transgender Europe. 

Людина на акції протесту. Напис на крилах: “Життя темношкірих транслюдей мають значення”. Фото: Michael Noble Jr. / Getty Images

Зафіксований показник дуже близький до торішнього, коли дізналися загалом про 327 убивств. Це свідчить про стабільно високий рівень насильства щодо транслюдей та перекликання трансфобії з мізогінією, расизмом, ксенофобією та іншими видами дискримінації. 

Хоча зафіксовані випадки не ілюструють реального стану речей, бо не про всі вбивства вдається дізнатися, найбільше випадків смертельного насильства фіксують у Латинській Америці та Карибському регіоні. Також за рік уперше зафіксували вбивства трансгендерів у Вірменії, Бельгії та Словаччині.

Найбільше від кривдників страждають трансжінки та трансфемінні люди – це 94% всіх убивств, молоді люди від 19 до 40 років – це три чверті зафіксованих убивств (77%), а також мігранти та біженці – 45%.

Попри те що трансгендерність не є психічним розладом, досі транслюди стикаються зі стигматизацією, що призводить серед іншого до того, що вони змушені заробляти на життя, займаючись секс-роботою, наражаючи себе на додаткову небезпеку. Загалом за рік у світі майже половина (48%) убитих транслюдей, чий рід занять був відомий, були секс-робітницями та працівниками, а в Європі цей показник сягає 78%.

Майже половину зареєстрованих убивств (46%) скоїли із застосуванням вогнепальної зброї, трохи більш ніж чверть (28%) сталися на вулицях, ще чверть (26%) – безпосередньо вдома у вбитих.

У порівнянні з минулим роком на 15% побільшало вбитих транслюдей, які зазнавали расизму. Нині таких 80% із загальної кількості. 

Правозахисники зібрали імена всіх відомих жертв у спеціальній таблиці. 

Нагадаємо, що нещодавно міністр юстиції України Денис Малюська запропонував підписникам у фейсбуку вирішити, в яку камеру колонії помістити трансжінку, жартома натякаючи на те, що її можуть зґвалтувати за ґратами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter