У Бородянці відкриють центр соціально-психологічної реабілітації на місці зруйнованого росіянами

Дата: 06 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У Бородянці на Київщині мають відкрити реабілітаційний центр, що надаватиме сучасну психологічну допомогу ветеранам, членам їхніх родин та інших людям. 

Про це розповіла міністерка в справах ветеранів України Юлія Лапутіна

Центр соціально-психологічної реабілітації населення в Бородянці до початку російського повномасштабного вторгнення й після

Центр мають відкрити на місці зруйнованого танковим пострілом російських військових іншого центру соціально-психологічної реабілітації населення. 

“Наші героїчні психологи центру навіть під час окупації продовжували надавати допомогу, вони набули унікального досвіду надання психологічної підтримки в надзвичайно кризових умовах. Такого досвіду зараз не має ніхто з психологів у світі”, – розповідає міністерка. 

Проєкт узяв під патронат президент Володимир Зеленський, який віддав на його відбудову 100 тисяч доларів, що отримав разом з Медаллю Свободи, яку вручають у США видатним світовим діячам. 

Гроші для будівництва шукають і в міжнародних партнерів, наприклад у Польщі, чий уряд уже підтримав ініціативу. 

“Ми провели відповідні консультації і поставили собі дедлайни. Зараз ведеться робота з підготовки й затвердження проєктно-кошторисної документації, також іде активна співпраця з місцевою владою. Команда Мінветеранів зробить усе можливе, щоб Бородянка-Центр був оснащений сучасним обладнанням, новими методиками та відкрив свої двері вже в цьому році”, – зазначає Лапутіна. 

25-річний Владислав, який втратив ліву ногу від артилерійського обстрілу на другий день вторгнення Росії в Україну. Фото: nytimes.com

Нині психологічну підтримку ті, хто цього потребує, можуть отримати на гарячій лінії кризової підтримки за номером – 0 800 33 20 29. Там працюють 14 фахових психологів, які пройшли відповідну супервізію і мають необхідну кваліфікацію, а від початку роботи лінії до них звернулися вже 8 тисяч разів. 

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну серйозно позначилося на психологічному стані українців та українок. Торік більш ніж половина опитаних розповіли про погіршення психічного здоров’я, а найбільше ця проблема зачепила мешканців деокупованих та прифронтових територій, зон бойових дій, старших, менш забезпечених, тих кому довелося розділитись із сім’єю, та тих, хто втратив близьких на війні.

Останніх, судячи з даних на жовтень 2022-го, було щонайменше 5% серед усього населення.

Нагадаємо, що приблизно десяти мільйонам українців через війну загрожує гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад, прогнозують у ВООЗ. 

Пацієнти з психічними порушеннями вже можуть безоплатно отримувати 13 препаратів за програмою “Доступні ліки”. 

Також уряд нещодавно постановив, щоб до реабілітаційних команд у лікарнях обов’язково залучали протезистів. На практиці це означає, що пацієнтам не потрібно буде звертатися до різних медиків, а процес протезування та подальшої реабілітації максимально спростять. 

Фотографія обкладинки: Київська ОВА 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter