У Болівії будівельниці стикаються з харасментом і знеціненням їхньої роботи

Дата: 15 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У Болівії жінки, які працюють у будівельній сфері, стикаються із сексизмом, домаганнями та нерівною оплатою праці.

Про це повідомляє The Guardian.

Фото: Sarah Johnson / The Guardian

Будівельниця Рейна Кіспе розповіла, що жінки в цій галузі зазнають негативного ставлення. За її словами, чоловіки вважають, що жінки заважають їхній роботі та відвертають увагу. Вона додала, що така дискримінація продовжує існувати й водночас жінкам платять значно менше, ніж їхнім колегам-чоловікам.

Кіспе також згадала, що після початку роботи їй доводилося ховатись у вбиральні, щоб уникнути сексуальних домагань з боку чоловіків. Вона наголосила, що можливості для жінок у будівельній сфері майже відсутні, оскільки їх зазвичай залишають на посадах помічниць на все життя.

Згідно з інформацією, наданою Міжнародною організацією праці (МОП), у будівельному секторі Болівії працює близько 21 тисячі жінок, що становить 4,5% загальної кількості працівників. Майже дві третини з них працюють без оплати, виконуючи роботу разом зі своїми чоловіками. Багато жінок є матерями-одиначками або представницями корінних народів, які мають недостатню інформацію про свої права і часто зазнають домашнього або сексуального насильства.

Рейна Кіспе також зазначила, що розрив у заробітній платі між жінками і чоловіками в будівельній галузі Болівії сягає 38%. Деякі жінки навіть змушені вступати в сексуальні стосунки з керівниками, щоб отримати заробітну плату, а інші – зазнають сексуальних домагань під час роботи.

Попри всі труднощі жінки в будівництві продовжують боротися за свої права та професійний розвиток. Рейна, яка стала однією з керівниць Асоціації жінок у будівництві (Asomuc), що налічує близько 60 учасниць, спрямовує зусилля на забезпечення рівних можливостей для жінок у цій сфері. Разом з Бетті Янікес, головою комітету з прав людини в палаті депутатів, Кіспе представила законопроєкт, спрямований на досягнення гендерної рівності й справедливої оплати праці для жінок у будівництві. Законопроєкт наразі перебуває на розгляді.

Кіспе також зазначила, що організація має три основні цілі: придбати власну штаб-квартиру, забезпечити учасниць необхідними інструментами та заснувати власну компанію, щоб жінки могли отримувати великі контракти й стати незалежними.

Будівельниця Еріка Ведія Халдін пояснила, що, хоча чоловіки часто фізично сильніші та можуть підняти 50-кілограмові мішки з цементом, жінки мають переваги в таких сферах, як фарбування, укладання плитки й підлоги. Вона наголосила, що жінки часто виконують роботу з більшою увагою до деталей, відповідальніше ставляться до завдань та залишають робочі місця чистими.

Ще одна будівельниця, 28-річна мати-одиначка Росіо Кондорі, зауважила, що в дитинстві не бачила жінок, які працювали б у будівництві, але тепер ситуація змінюється. Вона висловила надію, що суспільство припинить дискримінацію жінок у цій галузі, додавши, що кожна жінка-будівельниця заслуговує на повагу за свою сміливість.

Нагадаємо, що сфера праці не єдина, де жінки зазнають домагань та знецінення. Так, 52% жінок і небінарних осіб в Англії та Уельсі стикаються із сексизмом або неприязними висловлюваннями під час футбольних матчів.

Етнічні спільноти, ЛГБТІК-люди, вболівальники з інвалідністю та юні вболівальники частіше почуваються в небезпеці в дні матчів і стикаються із сексизмом у футбольному середовищі.

42% респондентів повідомили про вияви сексизму, такі як сумніви в їхньому знанні правил гри, свистіння, домагання або переслідування. Деякі з опитаних також згадали про небажані дотики, фізичне насильство та сексуальні домагання під час матчів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter