У Бішкеку заборонили показ української документальної стрічки через “пропаганду війни”

Дата: 21 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У Бішкеку (Киргизька республіка) заборонили показ документальної стрічки “Цей дощ ніколи не скінчиться” режисерки Аліни Горлової: фільм відібрали до програми 16-го Фестивалю документального кіно про права людини, але згодом скасували показ нібито через пропаганду війни. 

Про це повідомили в ГО “Докудейз”.

Організатор кінофестивалю, правозахисний рух “Бір Дуйно – Киргизстан”, випустив офіційний пресреліз із засудженням безпідставної заборони, заявою про порушення чинної конституції та неприпустимість обмеження прав і свобод людини.

Вони також скерували звернення до Департаменту кінематографії міністерства культури, інформації, спорту та молодіжної політики Киргизької Республіки, але воно лишилося без відповіді.

Активісти ГО “Докудейз” засудили цензуру та висловили солідарність з українськими кінематографістами та кінематографістками.

“Кожен голос українських кінематографістів/-ок – внесок у місію культурної дипломатії. Особливо коли йдеться про фільми, що розповідають світові про війну та мають чіткий гуманістичний фокус”, – йдеться в заяві “Докудейз”.

Тут також наголосили на тому, що останнім часом почастішали випадки цензури – заборони на покази фільмів українських митців.

Стрічка “Цей дощ ніколи не скінчиться” ввійшла до складу програми Docudays UA – 2020. Це історія 20-річного Андрія Сулеймана, який разом з родиною опинився між двох воєн: у Сирії та в Україні. Робота отримала нагороду “Найкращий повнометражний фільм” на фестивалі документального кіно Festival dei Popoli (2020), а також відзнаку кінофестивалю IDFA “Найкращий повнометражний фільм” у секції “Перша поява”. Журі фестивалю в Бішкеку присудило стрічці Гран-прі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Єгипті на Каїрському міжнародному кінофестивалі скасували показ фільму “Бачення метелика” про аеророзвідницю на українському фронті через урядову цензуру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter