В Єгипті через урядову цензуру скасували показ української стрічки “Бачення метелика”

Дата: 15 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

На Каїрському міжнародному кінофестивалі скасували показ фільму “Бачення метелика” про аеророзвідницю на українському фронті через урядову цензуру.

Про це заявили команда та продюсерка фільму, пише “Детектор медіа”.

Джерело: Butterfly vision / Facebook

Як уточнив журналістам режисер картини Максим Наконечний, для показу був потрібен державний дозвіл. Але він від представників Єгипту не надійшов.

“Не знаємо, що, мабуть, не сподобалося чиновникам: сильний жіночий характер чи “чутливий зміст”. Але ми точно знаємо, що цензура – це те, чого не повинно існувати”,заявили українські кінематографісти.

Вони наголосили на тому, що свобода слова – одна з тих цінностей, за яку зараз борються українці, й шкода, що ця битва продовжується і в мистецтві.

Українські митці рішуче засудили вияви цензури та висловили співчуття команді кінофестивалю, яка змушена працювати в таких умовах.

Продюсерка фільму Дарія Бассель порівняла те, що сталося, із ситуацією з Довженко-Центром.

“Жоден фільм буде не потрібен у країні, де влада тотально контролює вашу волю”, — написала вона на своїй сторінці у фейсбуку.

У фільмі “Бачення метелика” розповідається історія аеророзвідниці Лілі, яка після звільнення з полону намагається повернутися до мирного життя в Україні. За описом кінострічки, це “жорстка та сюрреалістична історія про жінку-воїна, яка не бажає бути жертвою”.

Головні ролі зіграли актори театру та кіно Ріта Бурковська (кінодебют відбувся у фільмі Мантаса Кведаравічюса “Парфенон”) та Любомир Валівоць (актор Київського академічного театру юного глядача на Липках).

Серед акторського складу є відома драматургиня та режисерка Наталка Ворожбит і актор та волонтер Мирослав Гай. У фільмі також зіграли непрофесійні актори: реальні лікарі, військові, зокрема колишні полонені.

Співсценаристкою стрічки стала відома українська мисткиня Ірина Цілик. Світова прем’єра фільму відбулася в конкурсній програмі “Особливий погляд” Каннського міжнародного кінофестивалю. Фокус цієї категорії – фільми, які виділяються оригінальною ідеєю й естетикою та матимуть сильний вплив на розвиток кіномистецтва.

Каїрський міжнародний кінофестиваль – перший міжнародний захід такого плану на Близькому Сході і єдиний кінофорум, визнаний Міжнародною федерацією асоціацій кінопродюсерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter