У Білорусі журналіста Александрова звинуватили в держзраді

Дата: 01 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Влада Білорусі висунула звинувачення в державній зраді журналісту та медіаменеджеру Андрію Александрову, який перебуває під вартою із січня 2021 року: йому загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.

Про це повідомляє БелаПАН з посиланням на інформацію адвоката медійника Антона Гашинського.

Джерело: baj.by

За словами правозахисника, Александров шокований висунутим обвинуваченням та винним себе не визнає.

Раніше журналісту висунули звинувачення за статтею “Організація і підготування дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь у них” Кримінального кодексу Білорусі. Максимальний термін утримання під вартою за санкцією цієї статті – шість місяців (покарання – три роки). Вказаний термін закінчується 12 липня, тож Александрова повинні були відпустити. Тепер, найімовірніше, журналісту продовжать утримання під вартою у зв’язку з новим обвинуваченням, повідомив адвокат. Зараз із затриманим проводяться слідчі дії.

Як зазначив Гашинський, стан його підзахисного задовільний: він ходить на прогулянки, читає книжки, отримує листи, хоча й із запізненням і, вочевидь, не всі.

Нагадаємо, що раніше Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальну справу стосовно Александрова і його дівчини Ірини Злобіної за чч. 1 і 2 ст. 342 КК Білорусі (“Організація і фінансування дій, що грубо порушують громадський порядок”). Їх звинуватили в тому, що вони оплачували штрафи людей, яких за участь у мітингах притягнули до адміністративної відповідальності, а також відшкодовували їхнє перебування в ізоляторах після відбуття арешту.

Із серпня до листопада 2020 року вони сплатили 250 штрафів замість затриманих протестувальників. МВС Білорусі стверджує, що всі кошти, які використовувалися для сплати штрафів, пара отримувала з-за кордону.

12 квітня стало відомо, що управління Слідчого комітету Мінська порушило кримінальні справи стосовно співзасновників ініціативи BY_help Олексія Леончикова та Андрія Стрижака, які, за версією слідства, передавали гроші Александрову і Злобіній “для подальшого використання в злочинній діяльності”.

Білоруські правозахисні організації оголосили Олександрова та Злобіну політичними в’язнями. Правозахисники наголошують, що збір добровільних пожертв громадян, а також представників білоруської діаспори та допомога в сплаті штрафів не мають нічого спільного з фінансуванням будь-якої протиправної діяльності та, відповідно, не є злочином.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter