У Білорусі порушили кримінальну справу проти засновників фондів, які допомагали протестувальникам

Дата: 12 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальну справу стосовно Андрія Стрижака та Олексія Леончика – засновників ініціатив BY_help і BYSOL, які фінансово допомагають білорусам, що постраждали через участь в акціях протесту. Чоловіків звинувачують у “фінансуванні діяльності екстремістського формування та підготовки осіб для участі в групових діях, що грубо порушують громадський порядок”.

Про це повідомляє пресслужба Слідчого комітету Республіки Білорусь.

Андрій Стрижак

Раніше Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальну справу стосовно медіаменеджера Андрія Александрова і його дівчини Ірини Злобіної за чч. 1 і 2 ст. 342 КК Білорусі (“Організація і фінансування дій, що грубо порушують громадський порядок”). Їх звинувачують у тому, що вони оплачували штрафи людей, яких за участь у мітингах притягнули до адміністративної відповідальності, а також відшкодовували їхнє перебування в ізоляторах після відбуття арешту.

Під час розслідування слідчі виявили факти організації та передання Олексієм Леончиком і Андрієм Стрижаком за допомогою інших осіб грошових коштів Александрову і Злобіній. Надалі вказані кошти обвинувачені використовували для сплати (як особисто, так і через інших осіб) штрафів, накладених на громадян, що були учасниками протестів.

Слідчі стверджують, що така діяльність “велася на систематичній основі”.

Організація BYSOL працює над фінансуванням страйкомів підприємств, деструктивних дворових спільнот, так званих фондів медичної, спортивної та культурної солідарності. Встановлено, що об’єднання щільно взаємодіють між собою“, – повідомляється в заяві Слідчого комітету Білорусі.

На думку слідчих, BYSOL також фінансував “екстремістські формування, створені у вигляді об’єднання деструктивних дворових чатів”.

Стосовно Стрижака і Леончика винесено постанови про притягнення їх як обвинувачених за всіма вищевказаними “злочинами”. Вони оголошені в міждержавний розшук.

Нагадаємо, що Андрія Александрова та його дівчину Ірину Злобіну затримали 12 січня 2020 року. Їх звинувачують у тому, що вони оплачували штрафи затриманих під час акцій протесту людей та відшкодовували вартість їхнього утримання в ізоляторах. Із серпня до листопада 2020 року вони сплатили 250 штрафів замість затриманих протестувальників. МВС Білорусі стверджує, що всі кошти, які використовувалися для сплати штрафів, пара отримувала з-за кордону.

Білоруські правозахисні організації оголосили Андрія Олександрова та Ірину Злобіну політичними в’язнями. Правозахисники наголошують, що збір добровільних пожертв громадян, а також представників білоруської діаспори та допомога в сплаті штрафів не мають нічого спільного з фінансуванням будь-якої протиправної діяльності та, відповідно, не є злочином.

Пізніше журналісту висунули обвинувачення, проте точний номер статті, яку йому інкримінують, невідомий.

У Білорусі тривають репресії проти журналістів та активістів, які відмовляються визнавати легітимність самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

Фото обкладинки: TUT.by

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter