У Білорусі журналісту Александрову загрожує ув’язнення за сплату штрафів замість затриманих протестувальників

Дата: 16 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруському журналісту Андрію Александрову та його дівчині Ірині Злобіній загрожує ув’язнення через допомогу у сплаті штрафів затриманих протестувальників. 

Про це повідомляє інформаційна компанія БелаПАН.

Андрій Александров

За словами заступника міністра внутрішніх справ Білорусі Геннадія Казакевича, Александров та Злобіна “із серпня 2020 року займалися фінансуванням осіб, які брали участь у масових заворушеннях та інших протестних акціях на території міста Мінська, в тому числі шляхом сплати штрафів, відшкодування утримання в ЦІП (центрі ізоляції правопорушників – ред.) та ІТТ (ізоляторі тимчасового тримання – ред.) і так далі”

Казакевич стверджує, що всі кошти, які використовувалися для сплати штрафів, Андрій Александров та Ірина Злобіна отримували з-за кордону. Із серпня по листопад 2020 року вони сплатили 250 штрафів замість затриманих протестувальників.

Під час опитування Александров пояснив, що пропозиція зайнятися подібною діяльністю надійшла йому від фонду солідарності “BY_help”, який надає допомогу так званим постраждалим в ході проведення протестних акцій громадянам. Незабаром до цієї діяльності долучилася його співмешканка. Кошти передавалися за допомогою закладок на території Мінського району. Так, зі схованок, знайдених за координатами геолокації, чоловік забрав понад 100 тисяч доларів США і євро. Крім того, в камері схову одного зі столичних магазинів йому  залишили банківську картку, за допомогою якої здійснювалися безготівкові платежі, а також переводилися в готівку грошові кошти “,  повідомив заступник міністра внутрішніх справ.

За словами Казакевича, виявлено та вилучено 168 квитанцій про сплату штрафів, банківські платіжні картки, понад 25 тисяч доларів США і євро та 20 тисяч білоруських рублів, протестна атрибутика, комп’ютерна техніка.

Нині слідчими щодо фігурантів порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 342 Кримінального кодексу, а саме навчання та інша підготовка осіб для участі в групових діях, що грубо порушують громадський порядок, а також фінансування та інше матеріально-технічне забезпечення такої діяльності. Затримані поміщені в ізолятор тимчасового утримування “, зазначив Казакевич.

Згадана стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення свободи на строк до 2 років. 

БелаПан також повідомляє, що на підставі висунутих підозр Андрія Александрова заарештували на  два місяці. 

“Рішення про запобіжний захід ухвалило УСК Мінська із санкції прокуратури. Але це не означає, що воно не може бути змінене. Найближчим часом Андрія повинні перевести в СІЗО на вулиці Володарського”, – повідомила адвокатка Ольга Карпушонок.

Із заявами щодо затримання Александрова і постійного переслідування білоруських незалежних ЗМІ виступили посольство Сполучених Штатів Америки в Білорусі та Європейська федерація журналістів (EFJ). Представники США закликали владу Білорусі “до захисту і забезпечення основних свобод, в першу чергу свободи зібрань, слова і друку”, а EFJ закликала ОБСЄ, Раду Європи та Євросоюз “втрутитися в ситуацію з режимом Лукашенка, щоб забезпечити негайне звільнення журналістів”.

Нагадаємо, що про зникнення Александрова його колеги та рідні повідомили 12 січня, коли чоловік перестав виходити на зв’язок. Разом з ним зникла також його дівчина.

13 січня журналіста знайшли в Жовтневому РУВС Мінська, коли туди приїхали його колеги, щоб написати заяву про зникнення. Однак як саме медійник потрапив до РУВС, досі невідомо. Згодом вдалося відшукати й дівчину Александрова, яку утримували в сумнозвісному Центрі ізоляції правопорушників на Окрестіна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter