У Білорусі журналістку відправили за ґрати за висвітлення судового процесу

Дата: 18 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Московський районний суд Мінська відправив за ґрати на 15 діб репортерку, співробітницю незалежного новинного сайту Tut.by Любов Касперович за висвітлення судового процесу.

Комітет захисту журналістів закликав владу Білорусі негайно звільнити її та припинити переслідування представників преси за їхню роботу.

Джерело: euroradio.fm

Білоруська міліція затримала Касперович 14 травня біля Жовтневого районного суду Мінська, де вона висвітлювала процес над групою з 12 молодих прихильників опозиції. Після арешту журналістка три дні перебувала в слідчому ізоляторі “Окрестіно” в Мінську. Під час судового засідання, яке відбулося 17 травня, вона повідомила, що її та ще сімох людей тримали в тюремній камері, розрахованій на трьох, вони мали спати на голих дошках з увімкненим світлом, пише Tut.by.

Судові слухання йшли через Skype зі слідчого ізолятора, зв’язок був настільки поганий, що перебіг процесу було важко зрозуміти, сказали КЗЖ у Білоруській асоціації журналістів.

У підсумку судді визнали репортерку винною в участі в “масовому заході” за ст. 24.23 адміністративного кодексу країни.

Головна редакторка Tut.by Марина Золотова в коментарі КЗЖ сказала, що Касперович перебуває у відрядженні та що редакція готує апеляцію на вирок їй. Вона назвала суд “пародією”.

“Влада Білорусі має негайно припинити затримувати, брати під варту або штрафувати журналістів, які висвітлюють судові процеси та мирні протести по всій країні, і звільнити всіх журналістів, які перебувають під вартою”, – заявила координаторка програми КЗЖ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Любов Касперович просто виконувала свою роботу, а її ув’язнення не завадить іншим журналістам вести репортажі, підкреслила вона.

Раніше звільнення свого працівника, фрилансера Олександра Буракова, якого в Білорусі визнали винним у “повторній участі в несанкціонованому заході” та засудили до 20 діб адмінарешту, вимагала німецька медіакомпанія Deutsche Welle.

Нагадаємо, що з початку масових протестів, які спалахнули в Білорусі в серпні минулого року після президентських виборів, не визнаних у багатьох країнах Європи та світу, влада затримала та судила за участь у мітингах тисячі білорусів, зокрема й журналістів. За ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь. Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter