Німецьке видання вимагає звільнити свого журналіста, заарештованого в Білорусі

Дата: 17 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Німецька медіакомпанія Deutsche Welle вимагає скасувати вирок своєму співробітнику – фрилансеру, журналісту Олександру Буракову, якого в Білорусі визнали винним у “повторній участі в несанкціонованому заході” та засудили до 20 діб адмінарешту; на знак протесту він оголосив голодування.

Відповідну інформацію розміщено на сайті видання.

У ній генеральний директор DW Петер Лімбург  закликав білоруську владу негайно скасувати вирок і висловив рішучий протест проти порушення гарантованих конституцією прав ЗМІ в Білорусі.

За його словами, звинувачення проти Буракова сфабриковано, а поводження з ним демонструє, що режим Лукашенка набуває дедалі радикальнішого характеру в діях проти журналістів.

Олександр Бураков був засуджений до 20 діб адміністративного арешту за звинуваченням у нібито повторній протягом року участі в несанкціонованому заході 12 травня під стінами суду Могильовської області. За інформацією волонтерської групи MayDay, жодних масових заходів того дня там не було, а вирок проти журналіста суд ухвалив лише на основі свідчень одного зі співробітників міліції.

Під час судового засідання журналіст заявив, що зазнає тортур і нелюдського поводження в ізоляторі УВС Могильовського облвиконкому: йому не дають нормально спати, регулярно влаштовують перевірки з роздяганням догола в коридорі, не віддають передачу від родичів. Через це Бураков оголосив голодування.

Як повідомляла ZMINA, журналістів Володимира Лапцевича й Олександра Буракова затримали біля будівлі Могильовського обласного суду 12 травня. Обидва прийшли туди висвітлювати перебіг справи співголови оргкомітету партії “Білоруська християнська демократія” Павла Северинця та активістів “Європейської Білорусі”.  

Офіційно їх звинуватили в порушенні порядку організації та проведення масових заходів, вчинених повторно протягом року. Обидва оголосили голодування на знак протесту проти свавілля білоруської влади.

З початку масових протестів, що спалахнули в Білорусі в серпні минулого року після президентських виборів, не визнаних у багатьох країнах Європи та світу, влада затримала та судила за участь у мітингах тисячі білорусів, зокрема й журналістів. За ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь. Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter