Двоє затриманих білоруських журналістів оголосили голодування

Дата: 13 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Затримані напередодні білоруськими силовиками в Могильові журналісти Володимир Лапцевич та Олександр Бураков оголосили голодування. 

Про це повідомляє видання Naviny.by.

Володимир Лапцевич та Олександр Бураков. Фото: naviny.online

Володимира Лапцевича і Олександра Буракова затримали біля будівлі Могильовського обласного суду 12 травня. Обидва журналісти прийшли туди висвітлювати перебіг справи співголови оргкомітету партії “Білоруська християнська демократія” Павла Северинця і активістів “Європейської Білорусі”. Спочатку силовики попросили людей, що зібралися, звільнити площу перед судом, а потім затримали чоловіків. 

Офіційно їх звинувачують у порушенні порядку організації і проведення масових заходів, здійснених повторно протягом року.

Про голодування журналістів їхнім рідним розповіли працівники слідчого ізолятора, де утримують Буракова і Лапцевича. Колеги останнього нагадали, що він допускав таку форму протесту, як голодування, в разі затримання та порушення його прав у місцях несвободи. 

Нагадаємо, що влада Білорусі раніше ухвалила низку поправок до законодавства, які можуть серйозно погіршити стан свободи преси в країні. Серед нововведень дозвіл міністерству інформації заблокувати роботу ЗМІ або інтернет-ресурсу без постанови суду, якщо ті раніше отримували попередження, заборона новинним організаціям і вебсайтам публікувати результати опитувань щодо політичних, соціальних або виборчих питань, якщо ці опитування проводилися без державної акредитації тощо.

З початку масових протестів, що спалахнули в сусідній країні в серпні минулого року, влада затримала та судила за участь у мітингах тисячі білорусів, зокрема й журналістів. За ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь.

Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter