У Білорусі журналіста Алеся Любенчука засудили до трьох років колонії за “екстремізм”

Дата: 27 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Мінський міський суд засудив журналіста Алеся Любенчука до трьох років позбавлення волі у справі про створення “екстремістського формування”.

Про це 27 жовтня повідомила Білоруська асоціація журналістів (БАЖ).

Алесь Любенчук. Джерело: БАЖ

Журналіста затримали 26 травня поточного року, силовики прийшли з обшуком до нього додому. Пізніше чоловіка доправили до Мінського слідчого ізолятора.

8 червня правозахисники визнали Любенчука політв’язнем.

У БАЖ повідомили, що 2020 року його неодноразово затримували під час висвітлення акцій протесту проти фальсифікації результатів президентських виборів у країні.

Журналіст співпрацював із телеканалом “Белсат”, а також займався туризмом та відновленням історико-культурної спадщини Білорусі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Мінський міський суд засудив політв’язня та журналіста Сергія Сацука до восьми років позбавлення волі. Журналіста затримали 8 грудня 2021 року, відтоді він перебуває в СІЗО №1 Мінська. Правозахисна спільнота визнала його політв’язнем.

Нагадаємо, що в серпні 2022 року, в другу річницю президентських виборів, через сфальсифіковані результати яких почалися масові протести, БАЖ закликала світ тиснути на диктаторський режим Лукашенка для відновлення свободи слова в країні.

За даними моніторингу міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів”, країна 2022 року посідає 153-тє місце зі 180 у світовому рейтингу свободи преси.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter