У Білорусі журналіста Сергія Сацука засудили до восьми років увʼязнення

Дата: 26 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Мінський міський суд засудив політв’язня та журналіста Сергія Сацука до восьми років позбавлення волі. Журналіста затримали 8 грудня 2021 року, відтоді він перебуває в СІЗО №1 Мінська. Правозахисна спільнота визнала його політв’язнем.

Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

Фото: Медиазона. Беларусь

Сергій Сацук – головний редактор інтернет-порталу “Ежедневник”, автор розслідувань про корупцію в державній системі. 

Сацуку інкримінували три кримінальні статті: “отримання хабаря”, “розпалювання ворожнечі”, “перевищення влади або службових повноважень”.

Суддя визнав журналіста винним в отриманні хабаря у великих розмірах та перевищенні службових повноважень.

Також чоловіка позбавили права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків, терміном на п’ять років.

Крім того, суд постановив стягнути з обвинуваченого на користь держави суму у 12 384 білоруських рублі.

Як пише БАЖ з посиланням на колег Сацука, кримінальні справи проти журналіста – це лише ширма, адже причина для переслідування одна: журналістські розслідування, пов’язані з масштабною корупцією. Насамперед у медичній сфері.

Нагадаємо, що в Білорусі тривають репресії через владу нелегітимного президента Олександра Лукашенка. Жорстоко придушують мирні акції протесту і залякують представників опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Зокрема, у вересні Брестський обласний суд у Білорусі відправив до виправної колонії загального режиму колишню співробітницю інформагенції БелТА Інну Можченко. Її ув’язнили на три роки за двома кримінальними статтями: “Розпалювання соціальної ворожнечі” та “Образа представника влади”. 

Крім того, білоруський суд відправив за ґрати правозахисницю, координаторку волонтерської служби правозахисного центру “Вясна” Марфу Рабкову. Її засудили до 15 років виправної колонії, це найбільший термін у “політичній справі” серед жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter