Правозахисницю центру “Вясна” засудили в Білорусі до 15 років позбавлення волі

Дата: 07 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Білоруський суд відправив за ґрати правозахисницю, координаторку волонтерської служби правозахисного центру “Вясна” Марфу Рабкову. Її засудили до 15 років виправної колонії, це найбільший термін у “політичній справі” серед жінок.

Про це повідомляє правозахисний центр “Вясна”.

Марфа Рабкова. Джерело: правозахисний центр “Вясна”

Суд відбувався в закритому режимі й тривав понад чотири місяці.

Крім Рабкової, строки отримали ще дев’ять осіб – волонтер “Вясни” Андрій Чепюк, його засудили до п’яти років колонії, а також вісім політв’язнів-анархістів: Олександр Францкевич, якого засудили до 17 років колонії, Акіхіро Гаєвський Ханаді отримав 17 років колонії, Олексія Головка засудили до 12 років колонії, Павло Шпетний, Микита Дранець, Олександр Козлянко отримали по шість років колонії, Андрія Марача та Данила Чуля засудили до п’яти років колонії кожного. Строки від 5 до 17 років колонії запросив прокурор Роман Бізюк.

Як зазначає “Вясна”, усіх засудили за мирну реалізацію свого права на мирні збори, свободу вираження думок та асоціації, а Марфу Рабкову та Андрія Чепюка також за ненасильницьку діяльність, спрямовану на захист прав людини та основних свобод.

Трьох політв’язнів, зокрема й Рабкову, слідчі назвали організаторами та керівниками низки “організованих злочинних груп, які мали автономні осередки в регіонах Білорусі зі своїми лідерами”.

Усіх засуджених звинуватили за 10 статтями кримінального кодексу, зокрема в “організації масових заворушень”, у “створенні та керівництві злочинною організацією”, у “закликах до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі з використанням ЗМІ або інтернету”.

Марфа Рабкова отримала найбільший термін у “політичній справі” серед жінок. Її тримають за ґратами в СІЗО-1 із 17 вересня 2020 року.

До ув’язнення у 2020 році правозахисниця разом з волонтерами “Вясни” вела спостереження за проведенням мирних зборів, а також брала участь у документуванні тортур та інших видів жорстокого поводження із затриманими учасниками акцій протесту.

Нагадаємо, Гомельський обласний суд засудив цифрового художника Віктора Кулінку до трьох років позбавлення волі в колонії з посиленим режимом за надсилання фото військової техніки в телеграм-канал “Білоруський Гаюн”.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter