У Білорусі художника відправили до колонії за фото військової техніки в телеграм-каналі

Дата: 06 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Гомельський обласний суд засудив цифрового художника Віктора Кулінку до трьох років позбавлення волі в колонії з посиленим режимом за надсилання фото військової техніки в телеграм-канал “Білоруський Гаюн”.

Про це повідомив правозахисний центр “Весна”.

Віктор Кулінка. Джерело: spring96.org

Художника затримали 30 березня 2022 року. Силовики записали з ним “покаянне відео”, де він розповідає, що фотографував колону російської військової техніки, яка прямувала в бік Гомеля, і надіслав до “Білоруського Гаюна”. За кілька днів до цього, 16 березня, канал визнали “екстремістською організацією” в Білорусі.

Кулінку звинуватили за двома пунктами статті 361-4 Кримінального кодексу РБ – сприяння екстремістській діяльності та ті ж дії, вчинені групою осіб за попередньою змовою.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що білоруський суд визнав винним у “сприянні екстремістській діяльності” журналіста видання Intex-press Юрія Гонцаревича. Чоловіка засудили до двох з половиною років колонії за те, що він знімав російську військову техніку та поширював фото в ЗМІ.

Також білоруську журналістку Катерину Андрєєву засудили до восьми років колонії посиленого режиму за звинуваченням у “державній зраді”. У чому саме полягає “державна зрада”, невідомо, оскільки суд відбувався в закритому режимі, а сама справа журналістки мала гриф “секретно”.

Нагадаємо, що Білорусь, за даними Комітету захисту журналістів (CPJ), посідає п’яте місце у світі за кількістю ув’язнених журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter