У Білорусі журналіста відправили на 2,5 року за ґрати через зйомку військової техніки

Дата: 15 Липня 2022
A+ A- Підписатися
 
Білоруський суд визнав винним у “сприянні екстремістській діяльності” журналіста видання Intex-press Юрія Гонцаревича. Чоловіка засудили до 2,5 року колонії за те, що він знімав російську військову техніку та поширював фото у ЗМІ. 
 
Про це повідомили на сайті видання.
 
Юрій Гонцаревич. Фото: Intex-press

За інформацією слідства, 2 березня Гонцаревич відправив у чат-бот телеграм-каналу “Радіо Свобода” фото військової техніки на аеродромі в місті Барановичі.

Суд визнав Гонцаревича винним у “сприянні екстремістській діяльності” (п. 1 ст. 361-4 КК РБ), “Радіо Свобода” у Білорусі також називають “екстремістським формуванням”. Журналіст у суді визнав свою провину, але його захист буде оскаржувати вирок.

На запитання, навіщо він відправляв фото, обвинувачений пояснив, що “хотів показати, що у бік України літають не білоруські літаки, а російські, хотів довести, що Білорусь не бере участі у військових діях“.

Юрія Гонцаревича затримали 27 квітня 2022 року в адміністративній справі. 29 квітня його засудили до десяти діб адміністративного арешту, але на волю він так і не вийшов: 6 травня журналіста звинуватили в кримінальному злочині.

Нагадаємо, білоруську журналістку Катерину Андрєєву засудили до восьми років колонії посиленого режиму за звинуваченням у “державній зраді”. У чому саме полягає “державна зрада”, невідомо, оскільки суд відбувався в закритому режимі, а сама справа журналістки мала гриф “секретно”.

Раніше ZMINA повідомляла, що Білорусь посідає п’яте місце у світі за кількістю ув’язнених журналістів. Станом на 1 грудня 2021 року, коли CPJ провів свій останній перепис ув’язнених журналістів, за ґратами в цій країні перебувало щонайменше 19 журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter