У Білорусі ексспівробітницю інформагенції “БелТА” засудили до трьох років колонії за коментарі у соцмережах

Дата: 09 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Брестський обласний суд у Білорусі відправив до виправної колонії загального режиму колишню співробітницю інформагенції “БелТА” Інну Можченко. Її ув’язнили на три роки за двома кримінальними статтями: “Розпалювання соціальної ворожнечі” та  “Образа представника влади”. 

Про це повідомляє правозахисний центр “Вясна”.

Інна Можченко. Джерело: правозахисний центр “Вясна”

За словами правозахисників, 45-річна Інна Можченко працювала в державній агенції “БелТА” на посаді начальниці сектору роботи з електронною інформацією відділу підтримки та розвитку інтернет-ресурсів “. Жінка є членкинею “Союзу письменників Білорусі”.

У 2019 році вона випустила за підтримки офіційних органів Росії та Білорусі книгу “Герої партизанського краю: 75-річчю визволення Білорусі і перемозі у Великій Вітчизняній війні присвячується”. Можченко також є авторкою художньої прози та поезії.

Попри це, письменниця на сторінці у “Вконтакті” писала іронічні коментарі про музикантів, які виступають у радянській військовій формі, зберігала картинки з пабліку “Вуса Лукашенка” та висловлювала свій протест в коментарях.

Інну Можченко затримали 29 вересня 2021 року. Підставою для цього стали її коментарі в соцмережах про події, що відбулися напередодні: загибель айтівця Андрія Зельцера в результаті перестрілки зі співробітником КДБ Федосюком, який також загинув. Інна негативно висловилась про загиблого співробітника КДБ. Наступного дня її забрали силовики, з того часу Інна перебуває за ґратами.

За словами жінки, 8 місяців її утримували у слідчому ізоляторі у Жодіно. Там ув’язненим влаштували “виховний карантин”. Впродовж півтора місяця у 8-місній камері перебували 14 осіб; передачі не дозволялися, через що в’язням доводилося “випрошувати” у співробітників туалетний папір та засоби гігієни.

Пізніше із жодинського ізолятора жінку відвезли на суд до Бреста.

За словами правозахисників, експертиза не виявила в коментарях обвинуваченої слів, які б були образою представника влади (за законодавством, образа має бути виражена в непристойній формі). Також експертиза не виявила подвійних смислів та закликів до насильства.

Нагадаємо, на початку вересня білоруський суд відправив за ґрати правозахисницю, координаторку волонтерської служби правозахисного центру “Вясна” Марфу Рабкову. Її засудили до 15 років виправної колонії, це найбільший термін у “політичній справі” серед жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter