У Білорусі затримали Тетяну Питько – дружину політв’язня В’ячеслава Лазарова

Дата: 09 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі затримали Тетяну Питько – дружину політв’язня, відеооператора-фрилансера В’ячеслава Лазарова, їхню доньку, якій днями виповнився рік і місяць, відправили до дитячої лікарні, оскільки в дитини немає поруч близьких родичів або опікунів.

Про це повідомила Білоруська асоціація журналістів (БАЖ).

Тетяна Питько і В’ячеслав Лазаров. Джерело: БАЖ

Правозахисники заявили про підстави вважати, що затримання відбулося в межах кримінального провадження, невідомо, чи затримали Тетяну Питько за такою ж справою, як її чоловіка.

Режим Лукашенка звинувачує Лазарова за статтею 361-4 Кримінального кодексу Білорусі – “Пропаганда екстремістської діяльності” за спілкування з недержавним ЗМІ, визнаним у країні екстремістською організацією. Чоловіка затримали 9 лютого й уже чотири місяці утримують у Вітебському СІЗО-2.

Як розповіли друзі затриманого, у нього є проблеми з листуванням. Від В’ячеслава давно немає інформації, тому невідомо, на якому етапі розслідування його справи та чи скоро вона потрапить до суду.

Єдине побачення з ним мала мати невдовзі після арешту. Після того їй не вдалося отримати дозвіл на це жодного разу.

Адвоката в Лазарова немає.

“Зараз це знайома ситуація для всієї Білорусі: захисники бояться займатися “політичними” справами, щоб не втратити роботу”, – пояснили в БАЖ.

У день затримання силовики провели обшук за місцем реєстрації Лазарова: вилучили мобільні телефони, відеокамеру та іншу техніку. Також обшукали помешкання його дружини Тетяни Питько, яка проживала окремо. З її квартири вилучили ноутбук і два телефони. Є ймовірність, що слідчі знайшли там щось, що здалося їм підозрілим, пишуть журналісти.

Раніше В’ячеслава Лазарова вже двічі штрафували – у 2018 та 2019 роках за частиною 2 статті 22.9 КпАП за “незаконне виготовлення продукції ЗМІ”.

Під час протестів у Білорусі в серпні 2020 року його затримували за фотознімання “автозаків”, але тоді чоловіка протримали його кілька годин у СІЗО та відпустили без складання протоколу.

До адміністративної відповідальності притягували й Тетяну Питько: 2020 року її оштрафували за участь у “несанкціонованих заходах”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Білорусі журналіста Євгена Меркіса засудили до чотирьох років ув’язнення за обвинуваченням у створенні екстремістського утворення або участі в ньому та сприянні екстремістській діяльності; також у нього конфіскували автомобіль, ноутбук і телефон.

У рейтингу свободи преси від “Репортерів без кордонів” Білорусь посідає 157-ме місце зі 180, минулого року країна була на 153-му.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter