У Білорусі журналіста Євгена Меркіса відправили за ґрати на чотири роки

Дата: 31 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі журналіста Євгена Меркіса засудили до чотирьох років ув’язнення за обвинуваченням у створенні або участі в екстремістському утворенні та сприянні екстремістській діяльності; також у нього конфіскували автомобіль, ноутбук і телефон.

Про це пише Комітет захисту журналістів (CPJ).

Євген Меркіс під час суду. Джерело: Білоруська асоціація журналістів

Ексрепортера, фрилансера, що писав про протести 2020 року, влада затримала у вересні 2022-го. До цього його вже неодноразово затримували та штрафували через журналістську діяльність. Меркіс припинив роботу в журналістиці після того, як влада визнала кілька незалежних ЗМІ, з якими він співпрацював, екстремістськими організаціями.

Суд над ним розпочався 11 травня 2023 року й проходив у закритому режимі. Влада звинуватила журналіста в тому, що він розсилав фотографії про присутність і переміщення російської військової техніки в Гомельській області в телеграм-канали, позначені владою Лукашенка як екстремістські.

“Засудження білоруського журналіста Євгена Меркіса до чотирьох років ув’язнення за звинуваченням в екстремізмі є останнім виявом помсти влади тим, хто наважився висвітлювати загальнонаціональні протести після спірних президентських виборів 2020 року”, — заявила координаторка програми CPJ для Європи та Центральної Азії Гульноза Саїд.

Влада Лукашенка має зняти всі звинувачення проти Меркіса, негайно звільнити його разом з усіма іншими ув’язненими журналістами та припинити помсту представникам преси за їхні репортажі, вкотре наголосила вона.

У рейтингу свободи преси від “Репортерів без кордонів” Білорусь посідає 157-ме місце зі 180, минулого року країна була на 153-му.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Польща заявила про намір запровадити санкції проти кількасот чиновників режиму диктатора Олександра Лукашенка через вирок журналісту видання Gazeta Wyborcza, одному з лідерів польської національної меншини в Білорусі Анджею Почобуту, засудженому до восьми років колонії суворого режиму.

Рішення ухвалили після того, як верховний суд Білорусі 26 травня відхилив апеляцію та залишив без змін рішення Гродненського окружного суду від 8 лютого 2023 року щодо журналіста. Його відправили за ґрати на тривалий строк за обвинуваченням у нібито розпалюванні ненависті та через “заклики до санкцій”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter