Польща запроваджує санкції проти кількасот білоруських чиновників через вирок журналісту Анджею Почобуту

Дата: 29 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Польщі заявили про намір запровадити санкції проти кількасот чиновників режиму диктатора Олександра Лукашенка через вирок журналісту видання Gazeta Wyborcza, одному з лідерів польської національної меншини в Білорусі Анджею Почобуту, засудженому до восьми років колонії суворого режиму. 

Про це повідомив міністр внутрішніх справ і адміністрації Польщі Маріуш Камінський у твіттері.

Анджей Почобут. Джерело: Rafał Malko / Agencja Wyborcza.pl

Рішення ухвалене після того, як Верховний Суд Білорусі 26 травня відхилив апеляцію та залишив без змін рішення окружного суду у Гродно від 8 лютого щодо журналіста. Його відправили за ґрати у лютому 2023 року на тривалий строк за обвинуваченням у нібито розпалюванні ненависті та через “заклики до санкцій”.

Нагадаємо, що Почобута затримали в березні 2021 року, відтоді він перебував під вартою. За інформацією правозахисного центру “Вясна”, в обвинуваченні суду першої інстанції вказувалося, що журналіст і активіст в медіа назвав агресією напад СРСР на Польщу 1939 року. Один з текстів, у виданні Magazyn Polski, написаний ще 2006 року та присвячений командиру польського антикомуністичного підпілля на Гродненщині Анатолію Радзивонику.

Також звинувачення пов’язані з висвітленням медійником антиурядових протестів 2020 року та заявами, які він зробив на захист польської меншини в Білорусі.

Восени 2021 року у Почобута була можливість написати прохання про помилування на ім’я Лукашенка, але він відмовився це робити. 

Організації із захисту прав людини визнали журналіста та активіста політв’язнем. 

9 лютого 2023 року стало відомо, що польська влада ухвалила рішення з 10 лютого в односторонньому порядку закрити один із найбільших пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю “Бобровники” на знак протесту проти засудження Почобута. У відповідь Білорусь заборонила польським перевізникам перетинати кордон у білорусько-литовському та білорусько-латвійському прикордонних пунктах.

З 21 лютого польська влада в односторонньому порядку призупинила роботу пункту пропуску “Кукурики” — єдиного діючого пункту на кордоні з Білоруссю для руху вантажного транспорту.

Влада Польщі вважає арешт і суд над Почобутом, який проводився за закритими дверима, “елементом антипольської кампанії, яку проводить білоруська влада”, і неодноразово закликало білоруську владу звільнити його.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter