У Білорусі затримали 75-річну активістку, жінку відвезли у психдиспансер

Дата: 02 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Мінську активістку Ніну Багінську, яка вийшла на вулицю у день свого 75-річчя з плакатом “Свободу політв’язням”, затримали силовики і відвезли до психдиспансеру в селі Навінки. 

Про це повідомляють “Белсат” та “Радіо Свобода

Ніна Багінська. Джерело: “Радіо Свобода”

Викликали “швидку” і відвезли в Навінки. Я не вперше у Навінках, мені дали тільки папір, щоб підписати, що я не відчуваю потреби в лікуванні, що я психічно здорова людина. Я сіла на 18-й автобус і приїхала додому“, – розповіла Багінська.

 Міліціонери склали на жінку протокол.

Ніна Багінська з 1988 року, ходить майже на всі мітинги з великим біло-червоно-білим прапором, який пошила сама. Вона стала одним із символів мирних протестів у Білорусі.

Якщо її затримують, то Багінська завжди веде з міліціонерами бесіди і соромить їх за поводження з тими, хто опинився за ґратами.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Однак тиск не припинився й після спаду хвилі протестів. Покарання білоруси отримали, наприклад, за штори в кольорі біло-червоно-білого прапора, катання на лижах або коментар про силовиків у мережі. 

За даними правозахисників, від репресій у країні постраждали близько 30 тисяч людей. Щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter