У Білорусі заблокували сайт з розповідями постраждалих від дій силовиків під час протестів

Дата: 05 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі заблокували сайт проєкту “Август 2020”. Цей медіаресурс журналісти використовували для публікації розповідей людей, які постраждали від дій силовиків під час мирних протестів після президентських виборів у країні. Зараз сайт не відкривається з території Білорусі.

Про це повідомляє видання “Zerkalo.io“.

Фото з відкритих джерел

Доступ до ресурсів обмежено на виконання рішення Міністерства інформації Республіки Білорусь, прийнятого на підставі Закону Республіки Білорусь “Про засоби масової інформації “. Офіційне формулювання звучить так: “Доступ до ресурсів обмежено на підставі пункту 11 Положення про порядок обмеження доступу до інформаційних ресурсів (їх складових частин), розміщеним в глобальній комп’ютерній мережі Інтернет“,– написано в повідомленні.

Журналісти проєкту “Август 2020” у своєму телеграм-каналі подякували героям публікацій, а також своїм читачам. Крім того, вони нагадали, що знайти матеріали ресурсу як і раніше можна, використовуючи VPN. 

Нагадаємо, у травні 2021 року влада Лукашенка ухвалила низку поправок до законодавства, які можуть ще більше погіршити стан свободи преси. Серед нововведень – дозвіл Міністерству інформації заблокувати роботу ЗМІ або інтернет-ресурсу без постанови суду, якщо ті раніше отримували попередження, заборона новинним організаціям і вебсайтам публікувати результати опитувань щодо політичних, соціальних або виборчих питань, якщо ці опитування проводилися без державної акредитації тощо.

Усього за рік у Білорусі затримали приблизно 500 працівників ЗМІ. Міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала країну найнебезпечнішою для журналістів у Європі. Через погрози та тиск медійники змушені виїжджати з неї цілими редакціями. 

 

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter