У Білорусі вийшла на свободу журналістка “Белсату” Дар’я Чульцова, яку затримали за стрим з акції протесту

Дата: 03 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У Білорусі журналістку телеканалу “Белсат” Дар’ю Чульцову випустили з жіночої колонії у Гомелі. Два роки тому, її разом з колегою засудили за стрими з протестів опозиції.

Про це повідомляє видання “Новы Час”.

Дар’я Чульцова. Джерело: “Новы Час”

Чульцова відбула весь термін ув’язнення. Разом зі ще однією журналісткою – Катериною Андрєєвою – її затримали у листопаді 2020 року під час прямого етеру з акції вшанування пам’яті загиблого білоруського активіста Романа Бондаренка, під час якого вони зафільмували силовий розгін її учасників.

За версією слідства, через стрим, який вони вели з однієї із сусідніх багатоповерхівок, зупинили рух 13 автобусних маршрутів, трьох тролейбусних і трьох трамвайних.

Білоруський режим засудив журналісток до двох років позбавлення волі за “організацію та підготовку дій, що грубо порушують громадський порядок, або активну участь у них”.

У липні 2021 року Андрєєва та Чульцова стали лауреатками лейпцизької премії “За свободу і майбутнє ЗМІ”. Її присуджують за сумлінне виконання журналістських обов’язків в умовах, що вимагають великої особистої мужності.

У квітні 2022-го проти Андрєєвої порушили нове кримінальне провадження за статтею Державна зрада. Суд проходив у закритому режимі. 13 липня її засудили до 8 років і 3 місяців позбавлення волі з урахуванням вже призначеного терміну.

На підставі яких подій проти журналістки порушили нову справу, невідомо. Як пише “Радіо Свабода”, Андрєєву визнали винною “у передаванні державної таємниці іноземній організації, іноземній державі“. Вона подала апеляцію і зараз перебуває в гомельському СІЗО № 3.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter