Засуджених журналісток “Белсату” нагородили премією “За свободу і майбутнє ЗМІ”

Дата: 29 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Журналістки телеканалу “Белсат” Катерина Андрєєва (Бахвалова) та Дар’я Чульцова, засуджені в Білорусі до двох років колонії загального режиму за “організацію протестів”, стали лауреатками лейпцизької премії “За свободу і майбутнє ЗМІ”.

Про це 29 липня повідомила білоруська редакція DW у своєму телеграм-каналі.

Джерело: DW Беларусь

Нагороду журналістки отримали за те, що “стали голосами вільних журналістських репортажів за автократичного режиму й постраждали за свою роботу”. Кожній з них присудили по 10 тис. євро.

Водночас Європейський центр свободи преси, який розташований у Лейпцигу (Німеччина), закликав звільнити Андрєєву та Чульцову, які отримали по два роки колонії в лютому нинішнього року за прямий репортаж з акції протесту в Мінську. 

Традиційно премія “За свободу і майбутнє ЗМІ” вручається щороку в жовтні в Лейпцигу, проте як проходитиме церемонія цьогоріч, поки не відомо.

Андреєву та Чульцову затримали 15 листопада 2020 року під час прямого ефіру в Мінську з акції протесту після смерті Романа Бондаренка. Чоловік помер після побоїв, які отримав, намагаючись завадити невідомим знищити білоруську патріотичну символіку в його дворі.

Спочатку медійниць засудили до семи днів тримання під вартою за “участь у незаконних зборах”. Проте пізніше порушили кримінальну справу нібито за “організацію діяльності, яка грубо порушувала громадський порядок”. 20 листопада Андрєєву та Чульцову заарештували на два місяці.

23 листопада Білоруська асоціація журналістів закликала владу звільнити журналісток і припинити кримінальне переслідування. Правозахисники визнали обох затриманих політв’язнями.

У січні 2021 року слідком Білорусі відмовився звільнити обох жінок. 

18 лютого Фрунзенський районний суд Мінська засудив Андреєву та Чульцову до двох років колонії загального режиму за “організацію і підготовку дій, які грубо порушують громадський порядок”. А фактично – за ведення прямого ефіру під час протестів. Журналістки своєї провини не визнали.

23 квітня 2021 року Мінський міський суд залишив вирок чинним.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що суд над білоруським журналістом Сергієм Гордієвичем, якого звинувачують у наклепі, образі співробітників міліції та президента Білорусі, перенесли через його госпіталізацію.

Прокурор вимагає для журналіста півтора року позбавлення волі. Гордієвич свою провину не визнає.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter