У Білорусі ув’язнили відеооператора В’ячеслава Лазарова за співпрацю з каналом “Белсат”

Дата: 26 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Вітебський суд Білорусі відправив за ґрати на п’ять з половиною років відеооператора-фрилансера В’ячеслава Лазарова в справі про “сприяння екстремістській діяльності”, його дружину Тетяну Питько засудили до трьох років позбавлення волі за тими ж звинуваченнями.

Про це пише Білоруська асоціація журналістів (БАЖ).

Тетяна Питько та В’ячеслав Лазаров. Джерело: baj.by

Судові засідання відбувалися в закритому режимі.

Лазарова затримали 9 лютого 2023 року після обшуку через його спілкування з телеканалом “Белсат” – недержавним медіа, визнаним у Білорусі “екстремістською організацією”. За даними правозахисної організації “Вясна”, причиною переслідування відеооператора стала співпраця з цим каналом.

У червні цього року затримали також його дружину. Жінку 2020 року вже судили та оштрафували за участь у мирних маршах. Через це вона втратила роботу викладачки в школі.

В’ячеслава Лазарова раніше теж двічі штрафували – у 2018 та 2019 роках за частиною 2 статті 22.9 КпАП через “незаконне виготовлення продукції ЗМІ”.

А під час протестів у Білорусі в серпні 2020 року його затримували за фотознімання “автозаків”, але тоді чоловіка протримали його кілька годин у СІЗО та відпустили без складання протоколу.

Після арешту батьків доньку Тетяни та В’ячеслава, якій трохи більш ніж рік, відправили на виховання в дитячу лікарню, однак згодом віддали бабусі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Білорусі журналіста Євгена Меркіса засудили до чотирьох років ув’язнення за обвинуваченням у створенні екстремістського утворення або участі в ньому та сприянні екстремістській діяльності; також у нього конфіскували автомобіль, ноутбук і телефон.

У рейтингу свободи преси від “Репортерів без кордонів” Білорусь посідає 157-ме місце зі 180, минулого року країна була на 153-му.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter