У Білорусі судили силовика, який звільнився через небажання розганяти протести

Дата: 13 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Суд у білоруському місті Новополоцьк виправдав колишнього співробітника Департаменту охорони МВС Єгора Ємельянова, який звільнився зі служби, щоб не розганяти мирні протести, що спалахнули в країні після президентських виборів. 

Про це повідомляє видання TUT.by.

Єгор Ємельянов

36-річний Ємельянов звільнився з МВС 11 серпня, через два дні після початку протестів. Після того як чоловік написав заяву, він опублікував у своєму інстаграмі пост із фотографією погонів та подякою за службу.

“Я більше не можу не те що брати участь у цьому беззаконні – я навіть дивитися не можу, як убивають, б’ють і знущаються з мого народу. Я давав присягу їх захищати й досі робив це чесно і щиро, не заради влади й не заради грошей”, – розповідав чоловік, який прослужив у силових органах 17 років.

У день звільнення Ємельянову зателефонували зі старої роботи та попросили прийти, щоб оформити звільнення, однак, коли чоловік прийшов до колишніх колег, його затримали та звинуватили за статтею “Порушення порядку організації або проведення масових заходів”. Водночас у протоколі написали, що публікація Ємельянова закликала до масових заворушень. 

Рішення піти зі служби, як розповідала дружина білоруса, було нелегким, адже в разі звільнення він мав повернути державі 5 тис. білоруських рублів (понад 62 тис. грн). 

Суддя, який розглядав справу чоловіка, сказав, що не бачить у його діях складу злочину. 

Історія Ємельянова, як і його пост, стали дуже популярними в мережі. Згодом у мережі з’явились історії інших правоохоронців, які викидали свою форму та звільнялися зі служби, щоб не розганяти мирних протестувальників. 

Нагадаємо, що за п’ять днів протестів у Білорусі, спричинених невдоволенням результатами виборів президента, офіційно затримали понад 6 тис. осіб. Люди, які змогли вийти з місць тримання, та ті, які змогли поспілкуватися з адвокатами, розповіли про катування з боку білоруських силовиків у в’язницях, зокрема про те, що їх тримають у маленьких камерах по пів сотні осіб, забороняють митися, б’ють, не дають спати та погрожують зґвалтуванням.

Офіційно під час мітингів загинув один протестувальник. Опозиційні телеграм-канали та правозахисники повідомляли про загиблого чоловіка, якого в центрі Мінська збив автозак. Однак офіційні джерела цю інформацію спростовують. Серед постраждалих унаслідок протестів є й журналісти.

Насильство щодо білорусів, які не згодні з офіційними результатами президентських виборів, уже засудили в ЄС, а небайдужі вже зібрали на допомогу потерпілим мільйон доларів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter