ЄС закликав звільнити затриманих на протестах білорусів

Дата: 10 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Європейський Союз засуджує насильство щодо білорусів, які не згодні з офіційними результатами президентських виборів, і закликав звільнити всіх затриманих в ніч з 9 на 10 серпня протестувальників. 

Про це йдеться в заяві глави європейської дипломатії Жозепа Борреля та єврокомісара з питань сусідства і розширення Олівера Варгеї.

Розгін мітингувальників білоруськими силовиками за допомогою сльозогінного газу, гумових куль та світло-шумових гранат у ЄС назвали непропорційним та неприпустимим застосуванням сили щодо мирних демонстрантів. 

“Після безпрецедентної мобілізації задля вільних демократичних виборів білоруси очікують, що їхні голоси рахуватимуть ретельно. Критично важливо, щоб Центрвиборчком опублікував результати, які показують вибір білоруського народу”, – наголосили в заяві. 

У ЄС нагадали, що гарантувати стабільність і суверенітет Білорусі можливо, лише поважаючи права людини та стандарти вільних і чесних виборів, а тому в Євросоюзі наголосили, що й надалі ретельно стежитимуть за розвитком подій.

Нагадаємо, що протести та масові затримання спалахнули в країні після закриття виборчих дільниць і оголошення результатів екзит-полу. Офіційно МВС країни вже підтвердило використання спеціальних засобів проти мітингувальників.

Відомо, що серед постраждалих унаслідок протестів є журналісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter