Держекзитпол показав перемогу Лукашенка. У центрі Мінська – сутички із силовиками та затримання

Дата: 09 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Силовики перекрили центр столиці Білорусі Мінська, куди вийшли протестувальники на захист своїх голосів. Протести охопили також інші міста країни, зокрема Брест, Гомель, Гродно, Барановичі, Бобруйськ. 

Про це повідомляють Білоруська служба Радіо Свобода, “МБХ медіа“, Tut.by.

За даними державного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка  37-річна Світлана Тихановська (6,8%). Опитування проводили на 320 дільницях по всій країні. Явка виборців станом на 20:00 сягнула 84,05%.

Через півтори години після закриття дільниць із Мінська надійшли повідомлення про зіткнення протестувальників з ОМОНом. Силовики застосовували спецзасоби, зокрема сльозогінний газ, світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. Про затриманих та поранених також інформує телеканал “Белсат” та агентство ТАСС.

 

За даними кореспондентів ВВС та очевидців, за кілька годин до завершення голосування почала збільшуватися кількість силовиків біля будівлі Адміністрації президента Білорусі. Поруч із нею розташований Будинок офіцерів. І поблизу нього – військова техніка, машини з бійцями, машина “Бар’єр”, призначена для розгону натовпу, карети швидкої та пожежні машини. Протестувальники звели барикади зі сміттєвих баків. 

Наразі в столиці Білорусі – перебої з інтернетом, з якими мешканці міста зіткнулися ще вдень. Це стало перешкодою для отримання інформації з регіонів країни. 

Кореспондент видання “Медіазона” з міста подій повідомляє, що автозак в’їхав у натовп людей. За його словами, одна з машин мітингувальників стала поперек дороги й перекрила шлях міліцейському автомобілю. Люди оточили автомобіль силовиків. У відповідь на них наїхав автозак. Серйозні травми отримав 30-річний чоловік. Протестувальникам вдалося втікти. 

ЗМІ повідомляють про побиття фотографа Associated Press Мстислава Чернова. Його забрала швидка. 

 

Прессекретарка МВС Білорусі Ольга Чемоданова заявила, що в Мінську зібрався оперативний штаб, “який аналізує ситуацію” в країні. МВС має згодом оприлюднити офіційну заяву з приводу протестів.

У шостих виборах президента в історії незалежної Білорусі брали участь п’ять кандидатів: Олександр Лукашенко, Світлана Тихановська, Ганна Конопацька, Андрій Дмитрієв та Сергій Черечень.

Водночас 14 липня Центральна виборча комісія Білорусі відмовилася зареєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарика ​та Валерія Цепкала, яких називали найреальнішими конкурентами Олександра Лукашенка. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter