У Білорусі призначили дати судів над п’ятьма незалежними журналістами

Дата: 05 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Білорусі на 6–8 червня призначили судові засідання у сфальсифікованих справах п’ятьох незалежних журналістів Андрія Александрова, Дмитра Новожилова, Ірини Лєвшиної, Оксани Колб і Андрія Кузнечика.

Про це пише Комітет захисту журналістів (CPJ) з посиланням на інформацію Білоруської асоціації журналістів (БАЖ), правозахисної групи “Весна” та пресреліз слідчого комітету Білорусі.

Марш миру в Білорусі у серпні 2020-го року. Джерело: the-village.com.ua

Андрія Александрова — головного редактора сайту “Білоруський журнал”, ексзаступника редактора незалежного білоруського інформаційного агентства БелаПАН затримали 12 січня 2021 року за чотирма статтями: “організація чи участь у грубих порушеннях громадського порядку” (санкція відповідної статті за білоруськими законами складає до трьох років позбавлення волі), “ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах” (до семи років), “створення екстремістського угруповання” (до семи років) та “державна зрада” (15 років).

Ексдиректора БелаПАН Дмитра Новожилова затримали 18 серпня 2021 року за звинуваченням у “створенні екстремістського угруповання” та “ухиленні від сплати податків у великих розмірах”.

Директорку та головреда БелаПАН Ірину Лєвшину затримали 18 серпня 2021 року за звинуваченням у “створення екстремістського угруповання”.

Редакторку незалежної білоруської щотижневої інтернет-газети “Новое время” Оксану Колб затримали 20 квітня 2022 року за звинуваченням у “організації чи участі в грубих порушеннях громадського порядку”.

Позаштатного кореспондента “Радіо Свобода” Андрія Кузнечика затримали 25 листопада 2021 року за звинуваченням у “створенні екстремістської організації або участі в ній”. За чотири тижні після затримання журналіста, 23 грудня 2021 року, міністерство внутрішніх справ Білорусі визнало Радіо Свобода “екстремістським”.

Судові розгляди щодо журналістів відбудуться у закритому режимі: 6 червня в обласному суді Мінська — щодо колишніх і нинішніх співробітників БелаПАН; 7 червня в центральному райсуді Мінська щодо Колб, 8 червня в обласному суді Могильова — щодо Кузнечика.

Також, за повідомленням БАЖ, найближчими днями мають призначити дати судових процесів над двома журналістками польського незалежного білоруського телеканалу “Белсат ТБ” Іриною Славніковою та Катериною Андрєєвою.

“Цих журналістів судять за сфабрикованими звинуваченнями в тому, що вони наважилися виконувати свою роботу та висвітлювати важливі події, такі як протести 2020 року з вимогою відставки президента Олександра Лукашенка”, — заявила координаторка програми CPJ для Європи та Центральної Азії Гульноза Саїд.

Комітет захисту журналістів вимагає негайно звільнити медійників, зняти з них усі звинувачення та забезпечити, щоб представники ЗМІ могли працювати вільно та без страху помсти в Білорусі.

Нагадаємо, що тиск на свободу преси посилився після початку протестів незгодних з обранням Олександра Лукашенка президентом Білорусі в серпні 2020 року. Більшість демократичних країн не визнала їхніх результатів.

У рейтингу свободи преси від “Репортерів без кордонів” 2022 року Білорусь посіла 153 місце зі 180.

Станом на кінець травня 2022 року, білоруський режим незаконно утримував в ув’язненні 27 журналістів та інших медіапрацівників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter