У Білорусі за ґратами незаконно утримують 27 журналістів і працівників медіа

Дата: 22 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Білоруський режим незаконно утримує в ув’язненні 27 журналістів та інших медіапрацівників.

Про них нагадала, закликавши до негайного їх звільнення, міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF).

Джерело: RSF

Правозахисники оприлюднили портрети в’язнів режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка напередодні 23 травня — річниці викрадення літака білоруськими силовиками з метою арешту журналіста Романа Протасевича.

Репресії проти журналістів у Білорусі здійснюються, зокрема, через судові процеси на надуманих підставах. Правозахисники назвали по іменах всіх незаконно засуджених журналістів.

Катерина Андрєєва (Бахвалова) — журналістка телеканалу “Белсат”, звинувачена в організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або активній участі в них, а також у державній зраді. Ув’язнена з 15 листопада 2020 року. Засуджена 18 лютого до 2 років позбавлення волі, очікує суду за новими звинуваченнями.

Дар’я Чульцова — журналістка телеканалу “Белсат”, звинувачена в організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або активній участі в них. Ув’язнена з 15 листопада 2020 року. Засуджена 18 лютого до 2 років позбавлення волі.

Сергій Гордієвич — журналіст видання “Перший регіон”. Звинувачений в образі президента, образі посадової особи, наклепі. Ув’язнений з 22 грудня 2020 року. Засуджений 2 серпня до 1,5 року позбавлення волі.

Ксенія Луцкінаексжурналістка телеканалу “Білорусь 2”, співзасновниця проєкту на каналі YouTube. Звинувачена у змові з метою захоплення влади неконституційним способом. Ув’язнена з 22 грудня 2020 року. Наразі перебуває під вартою в очікування суду.

Андрій Александров — незалежний журналіст, видавець і головний редактор “Білоруського журналу”, ексзаступник директора БелаПАН. Звинувачений в організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або активній участі в них, ухиленні від сплати податків і зборів, державній зраді, створенні екстремістського формування або участі в ньому. Ув’язнений з 12 січня 2021 року. Журналіста утримують під вартою в очікуванні суду.

Денис Івашин — журналіст-розслідувач видання “Новое время”, співробітник новинного сайту InformNapalm. Звинувачений у втручанні в діяльність працівника міліції, державній зраді. Ув’язнений з 12 березня 2021 року. Перебуває під вартою в очікуванні суду.

Андрій Почобут — кореспондент польської газети Gazeta Wyborcza. Звинувачений білоруською владою у розпалюванні ворожнечі. Ув’язнений з 25 березня 2021 року. Перебуває під вартою в очікуванні суду.

Марина Золотова — головна редакторка сайту Tut.by. Звинувачена в ухиленні від сплати податків і зборів. Ув’язнена з 18 травня 2021 року. Зараз перебуває під вартою в очікуванні суду.

Альона Толкачова — журналістка сайту Tut.by. Звинувачена в ухиленні від сплати податків і зборів. В ув’язненні з 18 травня 2021 року. Під вартою в очікуванні суду.

Валерія Костюгова — політолог, редакторка “Білоруського щорічника”. Обвинувачена в закликах до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці, змові з метою захоплення влади неконституційним шляхом. Ув’язнена з 30 червня 2021 року. Перебуває під вартою в очікуванні суду.

Олександр Івулін — спортивний журналіст, дописувач видання “Трибуна”. Обвинувачений в організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або активній участі в них. Ув’язнений з 3 червня 2021 року. Засуджений 19 січня 2022 року до 2 років позбавлення волі.

Єгор Мартинович — головний редактор найстарішого видання Білорусі “Наша Нива”. Звинувачений у заподіянні майнової шкоди без ознак крадіжки. Ув’язнений з 8 липня 2021 року. Засуджений 15 березня 2022 року до 2,5 року позбавлення волі.

Андрій Скурко — журналіст, керівник відділу маркетингу “Нашої Ниви”. Звинувачений у заподіянні майнової шкоди без ознак крадіжки. Ув’язнений з 8 липня 2021 року. Засуджений 15 березня 2022 року до 2,5 року позбавлення волі.

Ірина Левшина — директорка та головна редакторка “БелаПАН”. Звинувачена в створенні екстремістського формування або участі у ньому. Ув’язнена з 18 серпня 2021 року. Перебуває під вартою в очікуванні суду.

Дмитро Новожилов — колишній директор компанії “БелаПАН”. Звинувачений в ухиленні від сплати податків і зборів, створенні екстремістського формування або участі в ньому. Ув’язнений з 18 серпня 2021 року. Перебуває під вартою в очікуванні суду.

Геннадій Мажейко — журналіст видання “Комсомольська правда Білорусь”. Звинувачений у розпалюванні ненависті, образі державного службовця. Ув’язнений з 2 жовтня 2021 року. Зараз під вартою в очікуванні суду.

Ірина Славникова — журналістка “Белсату”. Обвинувачена в організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або активній участі в них, створенні екстремістського формування або участі в ньому. Ув’язнена з 30 жовтня 2021 року. Перебуває під вартою в очікуванні суду.

Андрій Кузнечик — журналіст “Радіо Свобода”. У чому його звинувачує білоруський режим, невідомо. Ув’язнений з 25 листопада 2021 року. Судова ситуація: під вартою в очікуванні суду.

Сергій Сацюк — головний редактор “Ежедневника” (EJ.BY). Звинувачений в одержанні хабаря. Ув’язнений з 8 грудня 2021 року. Перебуває під вартою в очікуванні суду.

Олег Груздзілович — журналіст “Радіо Свобода”. Обвинувачуваний в організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або активній участі в них. Ув’язнений з 23 грудня 2021 року. Засуджений 3 березня 2022 року до 1,5 року позбавлення волі.

Оксана Колб — головна редакторка “Нового времени”. Обвинувачувана в організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або активній участі в них. Ув’язнена з 20 квітня 2022 року. Перебуває під вартою в очікуванні суду.

Юрій Гонцаревич — журналіст Intex-Press. Звинувачений у пропаганді екстремістської діяльності. Ув’язнений з 5 травня 2022 року. Перебуває під вартою в очікуванні суду.

Дмитро Лукша — журналіст, ексспівробітник “Белтелерадіокомпанії”, колишній ведучий програми “Зона X”. Обвинувачений в організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або активній участі в них, дискредитації Республіки Білорусь. Ув’язнений з 11 березня 2022 року. Перебуває під вартою в очікуванні суду.

Ігор Лосик — засновник телеграм-каналу “Білорусь головного мозга”, консультант “Радіо Свобода”. Звинувачений в організації масових заворушень, розпалюванні ворожнечі. В ув’язненні з 25 червня 2020 року. Засуджений 14 грудня 2021 року до 15 років позбавлення волі.

Едуард Пальчис — засновник вебсайту 1863x.com. Звинувачений в організації масових заворушень, організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або активній участі в них, закликах до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці та розпалювання ворожнечі. Ув’язнений з 27 вересня 2020 року. Засуджений 16 грудня 2021 року до 13 років колонії.

Людмила Чекіна — гендиректорка TUT.BY. Обвинувачена в ухилянні від сплати податків і зборів. Ув’язнена з 18 травня 2021 року. Перебуває під вартою в очікуванні суду.

Константин Золотих — директор медіа “Білоруси і ринок”. Звинувачений у розпалюванні ненависті. Ув’язнений з 18 травня 2021 року. Перебуває під вартою в очікуванні суду.

Нагадаємо, що в рейтингу свободи преси від “Репортерів без кордонів” 2022 року Білорусь посіла 153 місце зі 180.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter