У Білорусі силовики забрали на допит головну редакторку “Нового часу”

Дата: 20 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Білорусі силовики забрали на допит до слідчого комітету головну редакторку видання “Новы час” Оксану Колб.

Про це повідомила правозахисна організація “Вясна”.

Оксана Колб. Джерело: Новы час

За словами родичів журналістки, до її квартири сьогодні прибула група силовиків зі щитами та кувалдами. Вони заявили, що забирають її на допит, але не пояснили, в якій справі та в якому статусі.

Нагадаємо, що доступ сайту видання газети “Новы час” заблоковано з жовтня 2021 року. Приводом для цього стало “поширення на цих медіамайданчиках гіперпосилань на матеріали, визнані екстремістськими”.

Видання активно висвітлювало події та протести в Білорусі проти режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка із серпня 2020 року, а їхні журналісти зазнавали переслідувань з боку місцевої влади.

Так, у листопаді 2020 року фотокореспонденти газети “Новы час” були затримані кілька разів під час висвітлення акцій протесту в Мінську. Одну з них, Яну Трусило, затримували двічі й засудили загалом до 28 діб адміністративного арешту. Фотограф видання Дмитро Дмитрієв також був затриманий кілька разів. У листопаді 2020-го його заарештували на 10 діб, а в серпні 2021 – на 15.

Із січня 2021 року в Білорусі “Новы час” відмовляються продавати газетні кіоски, із червня 2021-го на неї неможливо підписатися через пошту. А в серпні 2021-го приватна типографія відмовилася друкувати газети, після чого видання оголосило, що повністю переходить в онлайн.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Білорусі за ведення “екстремістської діяльності в мережі” можна отримати сім років позбавлення волі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter