У Білорусі дружину політв’язня Ігоря Лосика засудили до двох років колонії

Дата: 19 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Брестському обласному суді 19 січня оголосили вирок Дар’ї Лосик — дружині політв’язня Ігоря Лосика: два роки позбавлення волі в колонії загального режиму.

Про це повідомили на сайті правозахисної організації “Вясна”.

Дар’я Лосик з донькою Павлиною. Джерело: “Наша Ніва”

Жінку звинуватили у “сприянні екстремістській діяльності” за інтерв’ю про чоловіка телеканалу “Белсат” навесні 2022 року. Фрілансер-консультант “Радіо Свобода”, адміністратор опозиційного телеграм-каналу “РБ головного мозку” Ігор Лосик відбуває строк у Новополоцькому СІЗО, чотирирічну дочку сімейної пари Павлину забрали до себе бабуся та дідусь.

Дар’ю Лосик затримали вранці 18 жовтня 2022 року. Силовики прийшли додому до Лосиків о 8-й ранку, Дар’я та її донька ще спали. Жінці дозволили зателефонувати батькам, на місце приїхала мати, проте її навіть не пустили до квартири. Згодом їй видали папірець про проведення обшуку у квартирі, пише “Вясна”.

До суду Лосик три місяці утримували в СІЗО-7 Бреста. Сприяння екстремістській діяльності” білоруські слідчі побачили в її інтерв’ю виданню “Белсат”, яке влада диктатора Олександра Лукашенка 3 листопада 2021 року визнала “екстремістською організацією”.

За матеріалами справи, в інтерв’ю Дар’я нібито “позиціювала себе як дружину політв’язня, а також дала персональну негативну оцінку державним органам, до компетенції яких входить здійснення кримінального переслідування та правосуддя”.

Вона також повідомляла, що її чоловік “не вчиняв злочинних дій і був засуджений незаконно. Також жінка телефонувала родичам інших засуджених, щоб брали з неї приклад”.

На першому судовому засіданні прокурорка Катерина Пакала просила для Дар’ї Лосик два роки колонії загального режиму, саме стільки призначив їй суддя Микола Григорович.

На суді свою провину Лосик визнала повністю.

Нагадаємо, що Ігоря Лосика  затримали у червні 2020 року за звинуваченням у розпалюванні соціальної ворожнечі “щодо представників влади та правоохоронних органів”, вчиненому групою осіб, та в організації масових заворушень. 

Лосик оголошував голодування та навіть спробував порізати собі вени на знак протесту проти нових звинувачень.

3 грудня Центральний районний суд Мінська визнав “екстремістськими матеріалами” інформаційну продукцію телеграм-каналу “Радіо Свобода – Білорусь”, його аналоги в соціальних мережах та на відеохостингу Ютуб.

14 грудня 2021 року Ігоря Лосика засудили до 15 років колонії посиленого режиму.

Правозахисний центр “Вясна” визнав подружжя політв’язнями.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що комітет держбезпеки Білорусі додав Ігоря Лосика до “списку терористів”. Також до цього списку потрапив і екскандидат у президенти Білорусі Сергій Тихановський.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter