У Білорусі до списку “терористів” додали дівчину померлого у Києві активіста Віталія Шишова

Дата: 27 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У Білорусі Комітет державної безпеки включив до списку “терористів” дівчину померлого у Києві активіста Віталія Шишова – 25-річну активістку Божену Жолудь.

Про це інформує видання “Настоящее Время”.

Божена Жолудь. Джерело: radiosvoboda.org

Зазначається, що до списку “терористів” в Білорусі внесли 20 аналітиків та експертів, заочно засуджених у справі про змову з метою захоплення влади та участі в “екстремістському формуванні”.

Білоруська влада вказує, що це аналітики лідера білоруських демократичних сил Світлани Тихановської.

У цьому списку є незалежні політологи, соціологи, економісти та кілька співробітників офісу Тихановської: це Григорій Астапеня, Філіп Біканов, Андрій Казакевич, Анна Красуліна, Євген Крижановський, Денис Кучинський, Вероніка Лапутько, Олександр Логвинець, Анна Любакова, Василь Наумов, Марія Рогова, Петро Рудковський, Олеся Рудник, Наталя Рябова, Павло Усов, Тетяна Чулицька, Олександр Шлик, Катерина Шматіна, а також Юрій Дракохруст, політичний оглядач білоруської служби “Радіо Свобода”.

Білоруський суд засудив їх до термінів від 10 до 11,5 року колонії, а також призначив штрафи у розмірі від 40 тисяч до 1,6 мільйона білоруських рублів (від $12,2 тис. до $489 тис.). На їхнє майно в Білорусі накладений арешт.

Нагадаємо, у серпні 2021 року білоруська влада відкрила справу проти Божени Жолудь, яка з серпня 2020 року постійно проживає в нашій країні.

За повідомленням слідчих, Жолудь підозрювали у тому, що в серпні 2021 року під час акції протесту біля посольства Республіки Білорусь в Україні, організованої через загибель Шишова, вона нібито закликала до масових заворушень, що супроводжуються насильством над особистістю і збройним опором представникам влади. Дівчину визнали підозрюваною за ч. 3 ст. 361 Кримінального кодексу Республіки Білорусь.

Раніше ZMINA повідомляла, що київські поліціянти знайшли тіло Шишова у парку неподалік від його дому. Чоловік, як розповіли його колеги, зник, коли вийшов на ранкову пробіжку 2 серпня. Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за статтею “Умисне вбивство”, але перевіряють всі версії, зокрема про вбивство, замасковане під самогубство. 

Організація “Білоруський дім в Україні”, яку очолював Шишов, допомагає білорусам, які втекли від режиму Олександра Лукашенка, з працевлаштуванням, пошуком житла та легалізацією. Водночас її пов’язують з ультраправим діячем Сергієм Коротких (відомим також як “Боцман” та “Малюта”), який навчався в школі білоруського КДБ, воював у Чечні та був близьким соратником російського неонациста Максима Марцинкевича (“Тесака”).

Батуліна ЗМІ називають одним з соратників Коротких. 4 серпня йому заборонили в’їзд в Україну на три роки.

Детальніше про організацію, яку очолював Шишов, можна дізнатися з матеріалу ZMINA

“Білоруський дім в Україні: що відомо про організацію, очільника якої знайшли мертвим у Києві”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter