У Білорусі відкрили справу проти дівчини загиблого очільника Білоруського дому в Україні Віталія Шишова

Дата: 17 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруська влада відкрила справу проти дівчини загиблого голови Білоруського дому в Україні Віталія Шишова Божени Жолудь, яка з серпня 2020 року постійно проживає в нашій країні.

Інформація про це розміщена на офіційному сайті слідчого комітету Республіки Білорусь.

Божена Жолудь. Джерело: radiosvoboda.org

За повідомленням слідчих, Жолудь підозрюють у тому, що в серпні 2021 року під час акції протесту біля посольства Республіки Білорусь в Україні, організованої через загибель Шишова, вона нібито закликала до масових заворушень, що супроводжуються насильством над особистістю і збройним опором представникам влади. Дівчину визнали підозрюваною за ч. 3 ст. 361 Кримінального кодексу Республіки Білорусь.

Нагадаємо, що київські поліцейські знайшли тіло Шишова у парку неподалік від його дому. Чоловік, як розповіли його колеги, зник, коли вийшов на ранкову пробіжку 2 серпня. Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за статтею “Умисне вбивство”, але перевіряють всі версії, зокрема про вбивство, замасковане під самогубство. 

Організація “Білоруський дім в Україні”, яку очолював Шишов, допомагає білорусам, які втекли від режиму Олександра Лукашенка, з працевлаштуванням, пошуком житла та легалізацією. Водночас її пов’язують з ультраправим діячем Сергієм Коротких (відомим також як “Боцман” та “Малюта”), який навчався в школі білоруського КДБ, воював у Чечні та був близьким соратником російського неонациста Максима Марцинкевича (“Тесака”).

Батуліна ЗМІ називають одним з соратників Коротких. 4 серпня йому заборонили в’їзд в Україну на три роки.

Детальніше про організацію, яку очолював Шишов, можна дізнатися з матеріалу ZMINA

“Білоруський дім в Україні: що відомо про організацію, очільника якої знайшли мертвим у Києві”

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter