Заступнику голови Білоруського дому в Україні Родіону Батуліну заборонили в’їзд в Україну

Дата: 04 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Родіону Батуліну – заступнику голови Білоруського дому в Україні (БДУ) Віталія Шишова, якого знайшли мертвим у Києві, заборонили в’їзд в Україну на три роки. СБУ вважає, що він може становити загрозу національній безпеці України.

Заборону йому вручили вранці 4 серпня на прикордонному пункті “Устилуг” (Волинська область), повідомляється в телеграм-каналі “БДУ”.

Родіон Батулін. Джерело: телеграм-канал БДУ

Батулін виїхав на територію Євросоюзу 14 липня, щоб розв’язати питання з документами. Одразу після отримання інформації про смерть Шишова, 3 серпня, виїхав першим автобусом назад до Києва. Проте на територію нашої країни його не пропустили, уточнюється в повідомленні.

Документи із заборонним приписом. Джерело: телеграм-канал БДУ

Пресцентр СБУ в коментарі “Детектор медіа” пояснив, що заборона винесена 23 липня 2021 року на підставі “аргументованих даних, що дана особа може становити загрозу національній безпеці України”.

“Батулін відомий своїми радикальними поглядами та провокаційними діями під час акцій протесту в Україні. Під час цих акцій, серед іншого, вдалося запобігти спробам радикалів спровокувати силові зіткнення з правоохоронцями”, – уточнили у відомстві. 

Відомо, що Батулін повʼязаний із ультраправим діячем Сергієм Коротких, який в складі батальйону “Азов” брав участь в бойових діях на Донбасі і отримав українське громадянство з рук експреиздента Петра Порошенка. 

На початку липня цього року, звертає увагу Бабель, на розбірки до офісу “Гонору” – неформального молодіжного руху, до якого входять деякі колишні бійці “Азова”, приїхали люди Коротких з ножами. Серед них був і Батулін. Під час конфлікту жителів Протасового Яру із забудовником, “Гонор” був на боці місцевих жителів, а забудовника охороняла фірма Коротких “Фокстрот13”. Це спричинило конфлікт між “Гонором” та Коротких. 

Раніше як боєць змішаних бойових мистецтв Батулін виступав за Білорусь. У 2019 році, як пише Радіо Свобода, він також брав участь у нападі на автомобіль Порошенка біля будівлі ДБР. 

Нагадаємо, що київські поліцейські знайшли тіло Шишова у парку неподалік від його дому. Чоловік, як розповіли його колеги, зник, коли вийшов на ранкову пробіжку 2 серпня. Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за статтею “Умисне вбивство”, але перевіряють всі версії, зокрема про вбивство, замасковане під самогубство.  

Організація “Білоруський дім в Україні”, яку очолював Шишов, допомагає білорусам, які втекли від режиму Олександра Лукашенка, з працевлаштуванням, пошуком житла та легалізацією. Водночас її пов’язують з ультраправим діячем Сергієм Коротких (відомим також як Боцман та Малюта), який навчався в школі білоруського КДБ, воював у Чечні та був близьким соратником російського неонациста Максима Марцинкевича (Тесака). 

Заступника Шишова – громадянина Латвії, професійного бійця змішаних єдиноборств Батуліна ЗМІ називають одним з соратників Коротких. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter