У Білорусі до 12 років ув’язнення засудили ексголовредакторку опозиційного видання TUT.by

Дата: 17 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі Мінський міський суд відправив на 12 років до колонії загального режиму колишню головну редакторку опозиційного до режиму Олександра Лукашенка видання TUT.by Марину Золотову та колишню генеральну директорку Людмилу Чекіну.

Про це 17 березня повідомив Белсат.

Марина Золотова та Людмила Чекіна. Джерело: телеграм-канал БАЖ

Золотову звинуватили в ухиленні від сплати податків в особливо великому розмірі, розпалюванні ворожнечі та закликах до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь.

Чекіну звинуватили в ухиленні від сплати податків, організації навмисних дій, спрямованих на розпалювання ворожнечі та заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь.

Відповідні вироки оприлюднила суддя Мінського міськсуду Валентина Зенькевич.

Вирок станом на момент публікації новини не набрав законної сили, його можна оскаржити в апеляційному суді.

Ще три фігурантки у справі виїхали за кордон після звільнення із СІЗО. Це редакторка TUT.by Ольга Лойко, кореспондентка Олена Толкачова та юрисконсульт Катерина Ткаченко. Влада Білорусі оголосила їх в розшук, справи проти них поки що зупинили.

Журналісти Белсату уточнили, що напередодні вироку державне телебачення Білорусі випустило фільм, присвячений TUT.by. Портал звинуватили не лише в керуванні протестами у 2020 році, а й у провокуванні девальвації, “брехні” про невдоволення людей діями влади Лукашенка під час пандемії ковіду та інших “злочинах”.

Жорсткою помстою професіоналам за правду назвала вирок двом співробітницям видання TUT.by Білоруська асоціація журналістів (БАЖ). Тут виступили з вимогою скасування вироку та негайного звільнення Марини Золотової, Людмили Чекіної та всіх представників і представниць ЗМІ, які на сьогодні ув’язнені.

Нагадаємо, що 19 травня 2021 року влада Білорусі порушила кримінальну справу про “ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі” проти керівників одного з найбільших незалежних видань країни TUT.BY. Офіс редакції обшукали співробітники Департаменту фінансових розслідувань Комітету держконтролю. Вони заявили, що кримінальне провадження порушено проти посадових осіб ТОВ “ТУТ БАЙ МЕДІА” за ч. 2 ст. 243 КК – ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі. Нібито внаслідок “необґрунтованого використання державної підтримки як резидента Парку високих технологій державі завдано збитків”. 

3 грудня 2020 року Економічний суд Мінська позбавив білоруський портал TUT.BY статусу засобу масової інформації. Тоді TUT.BY подав апеляційну скаргу на це рішення.

Атаку білоруської влади на TUT.BY, а також на інші незалежні видання всередині країни засудили міжнародні правозахисні організації “Репортери без кордонів” та Freedom House. Вони закликали негайно припинити переслідування вільної преси в Білорусі.

Безпрецедентний тиск на журналістів в країні розпочався на тлі протестів проти режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка із серпня 2020 року.

У рейтингу свободи преси від “Репортерів без кордонів” Білорусь посідає 153-тє місце зі 180.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter