Мешканець Мінська отримав 4 роки колонії за намір зробити “коктейлі Молотова”

Дата: 12 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Суд Центрального району Мінська засудив до чотирьох років колонії посиленого режиму 20-річного слюсаря Артема Саковича за участь у серпневих протестах минулого року. Хлопець дізнався, що перебуває у розшуку, коли прийшов до РУВС як свідок в іншій “неполітичній” кримінальній справі.

Про це повідомляє правозахисний центр “Весна”.

Артема Саковича звинуватили в участі у діях, які грубо порушують громадський порядок (ч. 1 ст. 342 КК), в підготовці до участі в масових заворушеннях (ч. 1 ст. 13 ч. 2 ст. 293 КК) і підготовці до незаконного виготовлення та носіння предметів, вражаюча дія яких, заснована на використанні горючих речовин (ч. 1 ст. 13 ч. 2 ст. 295-3).

Як на суді розповів сам Артем, в ніч з 10 на 11 серпня 2020 року він був на акціях протесту, але тільки знімав все, що відбувається на телефон.

12 серпня знайомі (один з яких поїхав до Польщі) запропонували зробити “коктейлі Молотова”. З каністрою і пляшками їх затримали у дворі одного з житлових районів Мінська.

Затримали, коли я спіткнувся і впав. Вони підлетіли, руки за спину. Трохи побили і повели в мікроавтобус “, – зазначив обвинувачений під час суду. 

Тоді на Саковича склали адміністративний протокол. Але у рамках кримінальної справи Артема затримали лише 22 червня цього року, коли він прийшов до РУВС як свідок в іншій “неполітичній” кримінальній справі. Там він дізнався, що вже майже рік перебуває у розшуку. При чому, до цього хлопець проживав будинку з матір’ю, ходив на роботу, а у вихідні іноді їздив на дачу. Мама і сусіди Артема ніколи не повідомляли, що до них приходили співробітники.

Держобвинувач у судових дебатах заявив, що дії Саковича кваліфіковані правильно, у зв’язку з цим він попросив визнати його винним і призначити покарання: за ч. 1 ст. 342 КК – два роки “хімії”, за ч. 1 ст. 13 ч. 2 ст. 293 КК – три роки колонії, за ч. 1 ст. 13 ч. 2 ст. 295-3 КК – чотири роки колонії. Прокурор запропонував покарати обвинуваченого чотирма роками колонії в умовах посиленого режиму.

Прошу не судити мене суворо. І прошу не позбавляти волі. Мама після смерті батька залишилася одна і потребує допомоги“, – сказав в останньому слові Артем Сакович.

У підсумку, суддя Дмитро Карсюк 10 вересня засудив 20-річного Артема Саковича до чотирьох років позбавлення волі в умовах посиленого режиму. Саме таке покарання і запитував прокурор.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Однак тиск не припинився й після спаду хвилі протестів. Покарання білоруси отримали, наприклад, за штори в кольорі біло-червоно-білого прапора, катання на лижах або коментар про силовиків у мережі. 

За даними правозахисників, від репресій у країні постраждали близько 30 тисяч людей. Щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

 

Фотографія обкладинки: правозахисний центр “Весна”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter