У Бердянську російські окупанти погрожують журналістам та їхнім родинам

Дата: 13 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У місті Бердянськ на Запоріжжі, яке тимчасово контролюється російськими військами, загарбники погрожують журналістам та їхнім рідним, змушуючи працювати на російську пропаганду.

Про це 13 березня повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух під час телемарафону #UAРАЗОМ .

Олександр Старух. Джерело: скриншот з відео

“У Бердянську окупанти переписали адреси журналістів, їхніх родичів. Примушують їх працювати для російської пропаганди. Погрожують їхнім дітям, батькам, дружинам. Тобто, намагаються реалізувати терор і тотальне залякування”, – сказав він.

Також, за його інформацією, в області фіксується чимало випадків викрадення людей. Зокрема, в Дніпрорудному викрали мера Євгена Матвєєва, у Мелітополі – Івана Федорова та громадську активістку Ольгу Гайсумову.

Є випадки викрадення й на інших територіях.

“Про мера Дніпрорудного трохи є інформація, а про Івана Федорова – немає. Ми всі намагаємося знайти і вжити заходів, щоб повернути його в Україну, хоча б вирвати з лап терористів”, – сказав Старух.

Раніше стало відомо, що на Херсонщині, в місті Нова Каховка, що тимчасово окуповане російською армією, 12 березня зник місцевий активіст – ветеран АТО, журналіст, керівник ГО “Каховський плацдарм” Сергій Цигіпа.

Цього ж дня в Каховці Херсонської області ввечері 12 березня зник місцевий журналіст Олег Батурин.

Херсон потрапив під контроль росіян в ніч з 1 на 2 березня 2022 року.

У Бердянську, Мелітополі та Енергодарі загарбники заблокували українські ЗМІ.

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter