В Amnesty International назвали обшуки в російських журналістів “безсоромним нападом на свободу ЗМІ”

Дата: 29 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Обшуки, які провели російські силовики 29 червня 2021 року в будинках трьох журналістів незалежного ЗМІ Proekt.Media, включно з головним редактором Романом Баданіним, є “безсоромним нападом на свободу ЗМІ”.

Про це заявила директорка московського офісу Amnesty International Наталія Звягіна, повідомляється на сайті міжнародної правозахисної організації.

Головред видання “Проект” Роман Баданін. Джерело: meduza.io

“Російська влада реагує на повідомлення про корупцію найвищого рівня з надзвичайною суворістю та блискавичною швидкістю, за винятком того, що переслідує тих, хто її викриває. Після того як діяльність Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального офіційно отримала ярлик “екстремістської”, не дивно, що поліція прийшла до будинків журналістів Proekt.Media – буквально через кілька годин після того, як вони опублікували розслідування щодо передбачуваної корупційної діяльності міністра внутрішніх справ”, – сказала вона.

На переконання правозахисниці, ці обшуки – черговий нахабний напад на незалежні засоби масової інформації та свободу вираження поглядів у Росії, а також частина систематичного придушення будь-яких критичних голосів, що викривають несумлінні дії російських можновладців.

“Ми вимагаємо негайного припинення всіх кримінальних справ про наклеп на журналістів та припинення державних переслідувань незалежних російських ЗМІ”, – заявила Звягіна.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російські силовики прийшли з обшуками до журналістів рано-вранці та спочатку не називали причини візиту. Однак згодом виявилося, що слідчі дії проходять у межах справи про наклеп щодо петербурзького бізнесмена Іллі Трабера. Він став героєм однієї із серій фільму “Питерские”, який вийшов ще у 2017 році. У стрічці Трабера називали “єдиним з живих авторитетів, знайомство з яким визнавав Володимир Путін”. 

Як повідомляє видання “Медуза”, станом на вечір 29 червня Баданін перебуває в статусі свідка у справі про нібито наклеп на Трабера, як і журналістка Марія Жолобова, яка брала участь у створенні фільму “Питерские”. Статус журналіста, заступника головреда “Проекта” Михайла Рубіна не повідомлявся, але відомо, що в створенні фільму “Питерские” він участі не брав.  

Напередодні обшуків журналісти “Проекта” повідомили про випуск розслідування, присвяченого корупційним статкам голови російського МВС Володимира Колокольцева. Після публікації тексту деякі читачі почали помічати проблеми в роботі платформи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter