У 2023 році мін’юст РФ визнав “небажаними” 50 нових організацій

Дата: 30 Грудня 2023
A+ A- Підписатися
Цього року у російському Міністерстві юстиції визнали “небажаними” 50 нових організацій. Ця цифра майже вдвічі перевищила показник 2022 року, коли до реєстру внесли 23 організації.
 
Про це повідомляє видання Верстка.
 

Загалом у списку зараз 122 організації (без урахування філій). Третина з них 40 некомерційних організацій (НКО) займаються політичною діяльністю та підтримкою демократичних інститутів, ще 24 культурною та просвітницькою діяльністю, а 19 є релігійними організаціями.

Четверте за чисельністю місце в реєстрі посідають ЗМІ та пов’язані з журналістською діяльністю структури, таких 14. Крім цього, небажаними визнали некомерційні організації, що займаються правозахисною та гуманітарною допомогою (7), проблемами екології (6), антивоєнними ініціативами (5), представництвом інтересів українців (3), боротьбою з корупцією (2), а також два професійні об’єднання.

У Росії реєстр “небажаних організацій” існує з 2015 року. Перші п’ять років до нього щорічно додавали не більше чотирьох НКО, проте з 2020 року список почав значно зростати. Тоді до реєстру внесли 12 організацій, 2021 року 18, 2022-го 23.

Юридичним особам, яких в Росії визнають “небажаними”, забороняється вести роботу на території Росії, а громадянам, які беруть участь у їхній діяльності або фінансують, загрожує кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, у вересні 2023 року генеральна прокуратура РФ визнала “небажаною” діяльність неурядової організації Free Buryatia Foundation/ Фонд “Вільна Бурятія”, зареєстрованої в США.

Також у середині серпня поточного року Мосміськсуд РФ за позов міністерства юстиції країни ліквідував Сахаровський центр – організацію, що займалась захистом прав людини в Росії та збереженням спадщини фізика та лауреата Нобелівської премії, правозахисника Андрія Сахарова.

Раніше ZMINA повідомляла, що у липні поточного року генпрокуратура РФ визнала “небажаною” на території Росії діяльність міжнародної організації з Норвегії Фундацію домів прав людини, а також громадських організацій, що входять у створену нею мережу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter