Твіттер заблокував акаунт, який нібито вів Роман Протасевич

Дата: 12 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Твіттер 12 липня заблокував акаунт, який нібито вів заарештований білоруський журналіст, екс головний редактор телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич.

Про це пише видання “Настоящее время”, а першими на блокування звернули увагу читачі проєкту TUT.BY “Вибори бачиш?” у телеграмі.

Джерело: dw.com

Під час спроби перейти на акаунт, створений менш як тиждень тому, 7 липня, твіттер видає повідомлення: “Дію облікового запису призупинено”. Причина блокування не вказується.

Джерело: скриншот з твіттеру

Як пише “Настоящее время”, один з користувачів соцмережі нібито попросив Протасевича подати знак, що він пише повідомлення під контролем. Наприклад, написати два розділових знаки поспіль. І в одному з твітів журналіст нібито поставив два дефіси замість тире.

Вже за кілька годин після блокування твіттер відновив доступ до “нового акаунту” Протасевича. На сторінці є повідомлення журналіста:

“Фух, мій акаунт все-таки розблокували. Техпідтримка спрацювала оперативно”.

Нагадаємо, 23 травня 2021 року літак Ryanair, на борту якого перебували Роман Протасевич та ще 122 пасажири, здійснив аварійну посадку в Мінську через повідомлення пілотів про мінування. Літак міг би сісти в аеропорту Вільнюса, однак білоруські ВПС вислали військовий літак МІГ-29 для примусової посадки борту саме в Мінську. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Повідомлення про мінування не підтвердилося.

Після вимушеної посадки пасажирів вивели з літака й перевірили їх документи, під час перевірки Романа Протасевича затримали. Його знайомі пишуть, що засновнику Nexta може загрожувати смертна кара. Перед вильотом журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження. Правозахисний центр «Вясна» визнав Романа Протасевича політичним в’язнем. Ввечері 24 травня провладний білоруський телеграм-канал «Жовті сливи» опублікував звернення журналіста, на якому Протасевич повідомляє про свій стан здоров’я. Наступного дня батько журналіста Дмитро Протасевич заявив, що до його сина застосовували силу. Він вважає, що всі «зізнання» вибиті під примусом. 

Раніше ексначальник відділу Головного управління з боротьби з організованою злочинністю білоруського МВС Олександр Азаров у коментарі журналістам видання висловив свою думку про те, навіщо з’явився “акаунт Протасевича” та наскільки можна довіряти його вмісту.

За його словами, журналіст не міг вести його добровільно.

“Якщо людина перебуває під арештом, проти неї порушено кримінальну справу за звинуваченням у скоєнні особливо тяжких кримінальних злочинів, то вона добровільно нічого робити не може. Все, що вона робить, – це за вказівкою КДБ, який курує такі справи. Тому ставитися серйозно до цього не можна”, – вважає він.

Нагадаємо, що Протасевич, який перебуває під домашній арештом, завів акаунт у твіттері 7 липня. Від його імені тут з’явилося відео з прогулянки, під час якої автор говорить про своє повернення в соцмережі та просить ставити йому питання. Журналіст повідомляє, що він нібито живе в заміському будинку разом зі своєю дівчиною, росіянкою Софією Сапегою, а поверхом нижче живе “товариш майор”.

Протасевича та росіянку Сапегу білоруські силовики затримали 23 травня 2021 року. Через нібито повідомлення про мінування вони примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса та на якому перебували затримані.

Канал NEXTA був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів у Білорусі. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича та Сапегу політв’язнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter