Туркменістан заборонив слово “коронавірус”, за маски можуть заарештувати

Дата: 31 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Уряд Туркменістану заборонив державним ЗМІ використовувати слово “коронавірус”.

Про це повідомляє міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів”.

“Державним засобам масової інформації більше не дозволяють вживати це слово, і його навіть вилучили з інформаційних брошур про охорону здоров’я, що розповсюджуються в школах, лікарнях та на робочих місцях”, – цитує організація дані заблокованого в країні незалежного сайту “Хроніки Туркменістану”.

За даними місцевої служби “Радіо Свобода”, поліція може заарештувати людей, які носять захисні маски або говорять про коронавірус на вулиці чи в транспорті. 

“Туркменська влада виправдала свою репутацію, застосувавши цей екстремальний метод для викорінення всієї інформації про коронавірус. Це заперечення інформації не тільки наражає на небезпеку громадян, але й підсилює авторитаризм, запроваджений президентом Гурбангули Бердимухаммедовим. Ми закликаємо міжнародну спільноту відреагувати та взяти на себе завдання притягти його до відповідальності за систематичні порушення прав людини”, – сказала керівниця бюро Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

“Репортери без кордонів” також повідомляють, що громадяни Туркменістану наразі мають доступ лише до дуже однобічної інформації про коронавірусну епідемію. Влада тим часом стверджує, що досі жодного випадку інфікування в Туркменістані не було виявлено. Відомо також, що президент Туркменістану 13 березня розпорядився, щоб громадські простори обкурювали традиційною рослиною під назвою гармала як захисний захід.

У Москві гаряча телефонна лінія посольства Туркменістану для туркменських громадян, захоплених у Росії кризою Covid-19, відмовляється відповідати на запитання журналістів щодо допомоги, яка надається тим, хто хоче повернутися додому. “Радіо Свобода” повідомляє, що з моменту закриття посольства 17 березня багато туркменістанців даремно чекають у московському аеропорту “Домодєдово” на рейс, бо їм більше немає де зупинитися.

Туркменістан, який посідає останнє місце у Світовому індексі свободи преси RSF за 2019 рік, є однією з найзакритіших країн світу. Уряд країни контролює всі вітчизняні засоби масової інформації та переслідує тих, хто передає інформацію медіа, які працюють у вигнанні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter