Трьох з п’яти ексберкутівців, відпущених в межах обміну, оголосили у розшук

Дата: 21 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Святошинський райсуд Києва оголосив в розшук ексберкутівців Олега Янишевського, Павла Аброськіна і Сергія Зінченка, яких підозрюють у розстрілах на Майдані. 

Про це повідомляють Ґрати. 

Наприкінці минулого року між Росією та Україною на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся обмін, в межах якого, зокрема, видали  ексспецпризначенців “Беркуту” Аброськіна, Зінченка та Янишевського.

Ще двоє ексберкутівців, яких видала Україна, згодом повернулись у Київ. Олександр Маринченко та Сергій Тамтура тоді написали відкрите звернення до президента Володимира Зеленського, тодішнього генпрокурора Руслана Рябошапки та голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. У ньому вони наголосили, що п’ять років, поки йшов розгляд справи, їх тримали за ґратами за злочини, яких вони нібито не скоювали. 

За свідченнями адвокатів Аброськіна, Зінченка та Янишевського, наразі вони перебувають на контрольованій бойовиками території Донбасу. Прокуратура вважає, що таким чином вони переховуються від правосуддя, а тому клопотала про оголошення їх не тільки у розшук в Україні, але й у міжнародний. 

«Хочу звернути увагу, що кордони між місцем останнього практично відомого перебування обвинувачених, а саме: окупованій території Донецької та Луганської областей і іншою країною, Росією – фактично не існує. Тому міжнародний розшук є виправданим в даній ситуації», – зазначила адвокатка потерпілих Євгенія Закревська.

Суд присяжних доручив прокуратурі направити відповідні документи в Інтерпол, аби там вирішили, чи оголошувати беркутівців у міжнародних розшук. 

Нагадаємо, що на шосту річницю розстрілів на Євромайдані Моніторингова місія ООН назвала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальностіСповільнення й без того неефективного розслідування справ Майдану помітила й правозахисна організація Amnesty International. Нещодавно суд закрив справу побитого під час Євромайдану силовиками черкаського журналіста Єфімова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter